Okładka książki - Kamienica pszczół

Recenzja

„Kamienica pszczół”

Autor: Natasza Socha
Wydawnictwo: Zwierciadło

"W tej trosce było jednocześnie coś lepkiego, coś, co zostawiało ślady na skórze. Alicja nie tylko pomagała - ona oplatała.
Z początku niewidocznie, niemal niezauważalnie. Jej wsparcie
było miękkie, ciepłe, potrzebne. Ale czy można było się wycofać?"

Są książki, które nie potrzebują spektakularnych zwrotów akcji, aby wciągnąć czytelnika bez reszty. Wystarczy im atmosfera, gęsta od emocji, nasycona symbolami i tętniąca codziennością. Taką właśnie powieścią jest „Kamienica pszczół” Nataszy Sochy.

„Kamienica pszczół” to powieść, która od pierwszych stron otula czytelnika niepowtarzalną atmosferą, niby zwyczajną, codzienną, a jednak pełną cichego napięcia i emocji, które buzują pod powierzchnią. Natasza Socha kreśli świat trzypiętrowej kamienicy ocalonej przed zburzeniem, w taki sposób, że staje się ona bohaterką samą w sobie, żywym organizmem, tętniącym historiami i sekretami kobiet, które znalazły w niej schronienie. Trafiają te, które „przyszły po czymś”, po stracie, po rozczarowaniu, po błędzie, którego nie da się cofnąć.

Nad wszystkim czuwa Alicja, tajemnicza, charyzmatyczna, niejednoznaczna. Raz jawi się jako opiekunka, strażniczka i wybawicielka, a raz jako ktoś, kto poprzez troskę subtelnie więzi i wyznacza granice. Niczym królowa pszczół reguluje rytm życia swojego „roju”. Czy daje swoim lokatorkom wolność, czy może odbiera ją w imię bezpieczeństwa? Odpowiedź nie jest oczywista i to właśnie czyni tę postać tak fascynującą.

Lokatorami kamienicy są kobiety różnorodne niczym miody w słoikach, czasem złociste i słodkie, innym razem ciemne i gorzkie. Każda z nich niesie swój bagaż: ból, winę, niespełnione marzenia, tęsknotę za czymś, czego nie potrafi nazwać. Ich historie, odmienne, a zarazem w pewien sposób podobne, splatają się w wielogłosową opowieść o kobiecej sile, solidarności i potrzebie bliskości. Z poranionych losów rodzi się wspólnota – krucha, ale prawdziwa, tak potrzebna jak powietrze.

Każda bohaterka została starannie wykreowana i obdarzona indywidualnym głosem, a ich losy splatają się w historię, która nabiera ciężaru i autentyczności.

Autorka z niezwykłą subtelnością maluje psychologiczne portrety swoich bohaterek. Ukazuje ich słabości i zranienia, ale też odwagę w mierzeniu się z przeszłością. To właśnie połączenie kruchości i determinacji sprawia, że stają się one wiarygodne i bliskie czytelnikowi.

Ogromnym atutem powieści jest symbolika. Motyw ula przewija się przez całą historię, pokazuje, że wspólnota może być zarówno schronieniem, jak i więzieniem, miejscem, gdzie troska przeplata się z kontrolą. Socha mistrzowsko maluje portrety psychologiczne, bohaterki są pełne sprzeczności, autentyczne i bliskie czytelnikowi.

„Kamienica pszczół” to nie jest literatura „na raz”. To powieść, którą się smakuje, powoli, z namysłem, jak słodko-gorzką kroplę miodu. Jej siła tkwi w detalach: filiżance kawy wypitej przy kuchennym stole, zapachu świeżo pieczonego ciasta, rozmowie, która odsłania bolesną ranę.

To książka, która zostaje w człowieku. Zmusza do pytań: czym jest dla mnie dom? Gdzie kończy się troska, a zaczyna kontrola? Jak wiele trzeba odwagi, by zacząć od nowa?

Natasza Socha stworzyła powieść nastrojową, mądrą i głęboko poruszającą. „Kamienica pszczół” nie tylko opowiada historię, ona otula, budzi niepokój i zostawia ślad. To ul utkany z emocji, z którego trudno się wydostać, a jeszcze trudniej chcieć odejść.

Styl autorki jest pełen subtelności i metafor, dzięki czemu zwyczajne sceny nabierają głębszego znaczenia. Autorka pisze językiem ciepłym, obrazowym i nastrojowym, który potrafi otulić czytelnika, a jednocześnie zostawić w nim niepokój i pytania.

✨ Polecam każdemu, kto szuka książki subtelnej, pełnej znaczeń i kobiecej siły. Takiej, która nie krzyczy, ale zostaje w sercu na długo.

Informacje dodatkowe o Kamienica pszczół:

Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-08-27
Dodał/a opinię: Mirela Marcinek

Tagi: Klasyka prozy literackiej

Zobacz opinie o książce Kamienica pszczół

Kup książkę Kamienica pszczół

Zula w szkole czarownic
Natasza Socha0
Okładka ksiązki - Zula w szkole czarownic

Cześć, jestem Zula. Moja babcia, Wielka Czarownica Liliana, zaprosiła mnie do prawdziwej szkoły czarownic, gdzie odbywają się niezwykłe lekcje znikania...

Ifrit
Natasza Socha0
Okładka ksiązki - Ifrit

Czasem, żeby przeżyć, trzeba zniknąć. W niewielkiej miejscowości w Umbrii zostaje znalezione zmasakrowane ciało kobiety. Do korpusu ktoś doczepił dwa...