"Kamienica pszczół" to magiczne ale też przytłaczające miejsce, w jej murach mieszkają kobiety, które los potraktował dość surowo. Każda z nich ma historię pełna bólu, tęsknoty czy też rozczarowań. Ale nad wszystkim czuwa Alicja silna i zdeterminowana kobieta lecz troszeczkę zagubiona. To właśnie Ala uratowała tę magiczna kamienice przed zniszczeniem.
~
Kobieta stworzyła miejsce pełne ciepła ale przede wszystkim bezpieczeństwa ale z czasem wszystko ją przytłoczyło i to wszystko były po prostu pozory. Kamienica staje się takim ulem a Alicja jest królową, która troszczy się o swoje podopieczne. Lecz niestety ten układ zaczyna zmieniać się w formę zniewolenia. Co wydarzy się w kamienicy? Czy wszystkie sekrety ujrzą światło dzienne?
~
Miałam wrażenie, że ta kamienica z czasem stała się taka pułapka bez wyjścia. Jako kobieta nie chciałabym tam zamieszkać aczkolwiek życie bywa przewrotne i gdybym nie miała wyjścia to bym pewnie skrzystala. Mimo tego, że każda mieszkanka doświadczyła takiego samego bólu, jednak to miejsce wydaje się być dość upiorne i niepokojące.
~
Kobieca solidarność i chęć wspólnej pomocny trochę się tu miesza z kontrolą i potrzeba dominacji. Od razu ostrzegam, że książka nie każdemu się spodoba. Ja osobiście też się z nią troszkę męczyłam i momentami nie wiedziałam co czytam. Autorka wprowadziła lekki chaos emocjonalny a za razem też intrygujące sytuację.
~
"Kamienica pszczół" to książka, która dostarcza mnóstwo emocji ale też potrafi zaintrygować. Niestety trzeba naprawdę czytać ja w pełnym skupieniu bo łatwo można się zagubić. Atutem tej książki jest to, że momentami jest mroczna co idealnie sprawdzi się na czytanie w nadchodzące Halloween. Podsumowując książka ciekawa aczkolwiek nie dla każdego, przeczytałam ją bo mnie zaciekawiła fabuła ale raczej po raz kolejny bym po nią nie sięgnęła. Ale Wam może się bardziej spodobać.
Dziękuję wydawnictwu Zwierciadło za egzemplarz ❤️
Wydawnictwo: Zwierciadło
Data wydania: 2025-08-27
Joanna Szymczak
Jedna nieprzemyślana decyzja może na zawsze odmienić nasz los. Boleśnie przekonała się o tym Maria, której urażona w młodości duma przekreśliła szansę...
Cześć, to znowu ja, wasza mała czarodziejka Zula. Jakiś czas temu przyśnił mi się niebieski dom, który wyrósł na Poziomkowej Polanie. Okazało...