Okładka książki - Kaskader. Najbardziej poszukiwany człowiek PRL-u

Kaskader. Najbardziej poszukiwany człowiek PRL-u

🕹️🕹️🕹️ Recenzja 🕹️🕹️🕹️

Anna Lysenko " KASKADER. Najbardziej poszukiwany człowiek PRL-U"
Wydawnictwo: Lava
@lavapolska

🕹️🕹️🕹️🕹️🕹️🕹️🕹️🕹️🕹️🕹️🕹️🕹️

" Wiedziałem, że coś sie zmieniło. Coś we mnie. Czułem ten niesamowity dreszcz, skomplikowany koktajl strachu, ekscytacji i.. satysfakcji. Wiedziałem, że to jest to, czego szukałem...."

„Kaskader. Najbardziej poszukiwany człowiek PRL-u” to książka, która od pierwszych stron wciągnęła mnie w świat pościgów, włamań i ciągłej gry z systemem. Historia Jerzego Maliszewskiego momentami wydaje się wręcz nieprawdopodobna, dlatego tym bardziej zaskakuje fakt, że opowiada o prawdziwym człowieku.

Najbardziej spodobało mi się to, że autorka nie próbuje wybielać swojego bohatera. Kaskader nie jest ani bohaterem, ani czarnym charakterem. To człowiek pełen sprzeczności, który żył po swojemu i płacił za to wysoką cenę. Chwilami imponował swoim sprytem i odwagą, a chwilami miałam ochotę potrząsnąć nim za jego decyzje.

📖 Co znajdziemy w książce:

🔓 Kulisy życia Jerzego Maliszewskiego człowieka, którego milicja próbowała schwytać aż 27 razy.
🏙️ Warszawski Grochów lat PRL-u, dzieciństwo, pierwsze kradzieże i droga do przestępczej legendy.
🚔 Grę w kotka i myszkę z Milicją Obywatelską – pościgi, obławy i spektakularne ucieczki.
🗝️ Brawurowe włamania i niezwykły spryt „Kaskadera”.
⚖️ Bunt przeciwko systemowi i próba życia na własnych zasadach.
🎙️ Szczere wspomnienia bohatera bez zbędnego upiększania rzeczywistości.
🏚️ Brutalne realia więziennego życia.
💔 Zdradę, samotność i utratę zaufania do ludzi.
🧠 Psychologiczny portret człowieka, którego doświadczenia ukształtowały na całe życie.
📰 Klimat PRL-u i autentyczne tło historyczne.
🤔 Refleksję nad wolnością i ceną, jaką czasem trzeba za nią zapłacić.

Dużym atutem książki jest klimat PRL-u. Czuć szarość tamtych czasów, wszechobecną kontrolę i napięcie, które towarzyszyło każdemu nieostrożnemu ruchowi. Szczególnie zainteresowały mnie opisy ucieczek i włamań. Trudno nie zastanawiać się, jak przez tyle lat udawało mu się wymykać obławom.

To jednak nie tylko historia przestępcy. Między kolejnymi akcjami znajdziemy opowieść o samotności, utracie zaufania i konsekwencjach życiowych wyborów. Im bardziej poznawałam losy Maliszewskiego, tym wyraźniej widziałam, że wolność, której tak bardzo pragnął, miała swoją cenę.

Styl autorki przypadł mi do gustu. Jest prosty, konkretny i pozbawiony zbędnego koloryzowania. Dzięki temu historia wydaje się autentyczna, a emocje bohatera są bardziej wyczuwalne. Autorka pozwala czytelnikowi samodzielnie ocenić postać Kaskadera, nie narzucając gotowych wniosków.

Jeśli miałabym wskazać jakiś minus, to momentami tempo nieco zwalnia. Niektóre wspomnienia i refleksje wydawały mi się odrobinę zbyt rozbudowane. Na szczęście nie wpłynęło to znacząco na odbiór całości.

„Kaskader” to ciekawa i momentami zaskakująca opowieść o człowieku, który przez lata skutecznie wymykał się systemowi, ale nie zawsze potrafił uciec przed własnymi błędami. To książka dla osób lubiących literaturę faktu, historie z czasów PRL-u i bohaterów, których nie da się ocenić wyłącznie w czerni albo bieli.

Informacje dodatkowe o Kaskader. Najbardziej poszukiwany człowiek PRL-u:

Wydawnictwo: b.d