Przygotujcie się na mocne emocje, buzującą adrenalinę oraz wszech obezwładniający strach. Gwarantuję, że „Każdy Twój ruch” od C.L. Taylor jest tym, co Was pochłonie bez reszty. A więc do dzieła!
Pięcioro zupełnie różnych bohaterów łączy jedno: każdy z nich zna strach, bezradność i życie w pułapce stalkera. Gdy jedno z nich zostaje brutalnie zamordowane, ofiary postanawiają przejść do ataku. Polowanie na prześladowców odsłania mroczne tajemnice ocalałej czwórki, niszczy wzajemne zaufanie i zmienia oblicze prawdy. Stalkerzy są coraz bliżej — a Ty nie wiesz już, komu możesz ufać ani czy kiedykolwiek będziesz bezpieczny.
#styczniowapremieraksiążki od Taylor przepełniona jest duszną atmosferą, w której osaczenie, paranoja oraz żądza zemsty wiodą w niej prym, niszcząc naszych bohaterów krok po kroku. Budząc w nich strach, odbierając im wolność, radość życia i poczucie bezpieczeństwa. Stają się nieufni i to nie tylko wobec świata, innych ludzi, ale nawet wobec siebie samych. Autorka doskonale nakreśliła psychologiczny obraz ofiar stalkingu, jego metody oraz skutki. Obraz tak realistyczny, że aż boli samo myślenie o nim.
Czytając rozdział za rozdziałem, napięcie rosło, a wraz z nim pojawiło się coraz więcej pytać, wątpliwości oraz sekretów. Gdy już niemalże byłam pewna, kto w rzeczywistości jest tym złym charakterem, nagle BUM! Akcja obróciła się o 180 stopni i wpędziła mnie w jeszcze większe niedowierzanie i zagubienie. Przestałam ufać komukolwiek w tej powieści, a osobiste refleksje atakowały mnie niczym natrętne komary w upalny letni wieczór. Analizowałam naszych bohaterów, ich działania, myśli i pragnienia, w pełni ufając autorce, że wszystko skończy się dobrze. I co? Im dalej czytałam, tym moje emocje sięgały zenitu, ponieważ ostatnie rozdziały to dopiero mocne uderzenie, które wbija w fotel, pozostawiając czytelnika w niezłym szoku.
Jeśli więc macie ochotę wyrazisty #thrillerpsychologiczny , to „Każdy Twój ruch” powinien trafić w wasze gusta. Polecam!
Wydawnictwo: b.d
Data wydania: 2026-01-28
Tytuł oryginału: Every Move You Make
Tłumaczenie: Anna Dobrzańska
Justyna Kubacka
Pozornie zwykły wieczór staje się momentem przełomowym dla kochającego się małżeństwa. Przypadkowo padające słowa inicjują rozmowę, która szybko wymyka...
Wesoła Banda Piratów zaproponowała nieprzyjaciołom zawieszenie broni. Jeśli kosmici zostawią nas w spokoju, my odpłacimy się tym samym. Niestety, wróg...