Okładka książki - Kiedy kobiety były smokami

Kiedy kobiety były smokami

„Gniew to osobliwe uczucie. I jeśli trzymamy go w środku, sprawia, że dzieją się z nami dziwne rzeczy”

Bohaterką historii jest kilkuletnia Alex, której świat już po raz drugi staje na głowie. Jej ciotka Marla zniknęła, pozostawiając za sobą płonący dom i maleńką Beatrice. Choć istnieli świadkowie przesmoczeń, to państwo ukrywa ten fakt przed opinią publiczną.
Matka dziewczyny umiera, a ojciec ponownie się żeni. Aleksandra wraz z „siostrzyczką” zamieszkała w wynajętym mieszkaniu. Ojciec płaci czynsz i przelewa co miesiąc pewną kwotę na konto córki. Dziewczyna uwielbia nauki ścisłe i chce kontynuować naukę, na co nie godzi się jej ojciec. Grozi, że jeśli nie zmieni ona zdania, to przestanie je utrzymywać. Czy to wpłynie na zmianę jej decyzji? Dziewczyna ma wsparcie w bibliotekarce, a później w…

Historia ta ukazuje społeczeństwo, które nie może pogodzić się z faktem, iż tysiące silnych kobiet chce uwolnić się z objęć patriarchatu oraz walczyć o swoje prawa i marzenia. Są lekceważone i przekonywane, że wybrały złą drogę. Społeczeństwo się ich wypiera, ale one są nieugięte. To dzięki nim, dziś mogę realizować się i spełniać w każdej dziedzinie.
Z każdej strony książki wypływają emocje. W większości negatywne: wzburzenie, irytacja, złość… Będąc dziewczyną, nie mogę sobie wyobrazić, że ktoś (rodzic, społeczeństwo) może zabronić mi spełniać swoje marzenia, a wręcz wywierać nacisk i uniemożliwiać mi rozwój. Po jej przeczytaniu w mojej głowie zrodziło się wiele przemyśleń, które na spokojnie muszę teraz przeanalizować i poukładać.
Akcja nie jest zawrotna, ale nie wieje nudą, a ciekawość, jak potoczą się losy Alex, była duża.
Książka uzmysłowiła mi, że szczęściem jest, jeśli na swojej drodze spotkamy choć jednego, życzliwego człowieka, a rodzice nie będą podcinali nam skrzydeł. Pokazała mi, że warto konsekwentnie kroczyć wybraną drogą i nie zrażać się niepowodzeniami i uwagami. Najważniejsze jest, aby zawsze być sobą i nie udawać kogoś innego. Społeczeństwo zaś, pomimo upływu czasu, nie zmieniło się. Widzi ono wyłącznie to, co chce widzieć, a prawdę dopasowuje do siebie.

Warto dać szansę tej pozycji, by odpowiedzieć sobie na pytanie – czy drzemie we mnie smoczyca?

Informacje dodatkowe o Kiedy kobiety były smokami:

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
Data wydania: 2023-02-22
Tytuł oryginału: When Women Were Dragons
Tłumaczenie: Katarzyna Makaruk
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: literatura piękna Feminizm fantastyka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Kiedy kobiety były smokami

Kup książkę Kiedy kobiety były smokami

Dziewczynka, która wypiła księżyc
Kelly Barnhill0
Okładka ksiązki - Dziewczynka, która wypiła księżyc

Bestseller ,,New York Timesa", nagrodzony prestiżowym Medalem Johna Nebery'ego za wybitny wkład w amerykańską literaturę dziecięcą. Od wieków mieszkańcy...

Straszliwe młode damy i inne osobliwe historie
Kelly Barnhill0
Okładka ksiązki - Straszliwe młode damy i inne osobliwe historie

Bestseller ,,New York Timesa"! Mistrzowski zbiór nawiedzonych, magicznych opowieści pióra Kelly Barnhill, autorki Dziewczynki, która wypiła księżyc oraz...