Kiedy Wierzyliśmy w syreny to książka w pięknych, czasami magicznych słowach opisująca szczerą, brutalną, mocną historię o wielobarwnych emocjach.
Kit lekarka, która podczas przerwy w pracy w wiadomościach dostrzega twarz swojej zmarłej Siostry. Siostry, która zginęła podczas napadu terrorystycznego na pociąg. Wyrusza w podróż do Nowej Zelandii aby odnaleźć siostrę. Jednak czy jej się uda? Czy osoba z telewizji okaże się jej siostrą? Co ta podróż przyniesie Kit? Z czym będzie musiała się zmierzyć?
Kiedy wierzyliśmy w syreny to książka która przygniata emocjami, jest wiele odcieni szarości.
Dwie siostry które wychowały się same tak naprawdę bo ich rodzice byli szalenie w sobie zakochani i zapominali o córkach oraz prowadzili restaurację. Do świata sióstr dołączył Dylan chłopak który przyszedł do ich restauracji i otrzymał pracę jak i dach nad głową. W życiu sióstr ktoś wreszcie zaczął się nimi opiekować. Kit i Josie dwie siostry które stworzyły dla siebie bezpieczna przystań, jednak w ich świecie wydarzyło się coś strasznego przez co Josie zaczęła się oddalać. Już wtedy Kit poczuła osamotnienie i pierwsze porzucenie. Dzieciństwo które są podwalinami do tego kim się staniemy, dzieciństwo które przez złe wydarzenia może zniszczyć przyszłość i człowieka.
Kiedy wierzyliśmy w syrena to genialna napisana książką. Autorka czytelnikowi stopniuje trochę ze świata dzieciństwa Josie i Kit i trochę z życia Kit, kim się stała, jak wpłynęła śmierć siostry na jej życie. To są wielkie emocje, które czasami przygniatają, jednak między mrokiem zaświeci słońce i jest to moment na wzięcie oddechu i przygotowanie się do dalszej, trudnej, szczerej wycieczki w życie dwóch dziewczynek.
Zakończenie historii to dla mnie było wiele krokodylowych łez, ale też autorka w epilogu daje nam oczyszczenie, z emocji, zrozumienie pełnego obrazu historii Kit. Polecam książkę, która ma w sobie wysokiej jakości historię oraz wiele mocnych emocji.
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2023-04-12
Tytuł oryginału: When We Believed in Mermaids
Większości z nas udaje się pozostać na tej planecie, w naszych ciałach, przez siedemdziesiąt lub osiemdziesiąt lat, wszyscy po drodze gromadzimy blizny, każda z nich ma swoją historię. Kawałek gipsu, który na zawsze naznacza twoją twarz, klamra od paska, przypalenia od papierosów.