Okładka książki - Kim naprawdę jesteś?

Kim naprawdę jesteś?

To poruszająca historia o dorastaniu, poszukiwaniu własnej tożsamości i mierzeniu się z samotnością. Poznajemy Kamilę wrażliwą nastolatkę, która po trudnych doświadczeniach próbuje odnaleźć swoje miejsce w świecie. Gdy na jej drodze pojawia się Szymon, wydaje się, że wszystko może się zmienić, jednak życie szybko pokazuje, że każdy skrywa swoje tajemnice.

Książka jest napisana bardzo przystępnym językiem, dzięki czemu czyta się błyskawicznie i łatwo wejść w tę historię. Porusza trudne, ale jednocześnie bardzo aktualne tematy, które dotykają zarówno nastolatków, jak i dorosłych, dlatego myślę, że wiele osób może się w niej odnaleźć. Autorka skupia się na emocjach i przeżyciach bohaterki, co sprawia, że historia momentami jest naprawdę intensywna i skłania do refleksji.

Główna bohaterka to nieśmiała i wrażliwa dziewczyna, która czuje się inna od swoich rówieśników i zmaga się z poczuciem odrzucenia. Jej wewnętrzne rozterki oraz sposób postrzegania świata zostały przedstawione w sposób, który pozwala lepiej zrozumieć jej emocje i to, przez co przechodzi. To właśnie warstwa emocjonalna i rozważania na temat samotności są najmocniejszym elementem tej książki i zostają z czytelnikiem na dłużej.

Niestety nie obyło się bez minusów miałam wrażenie, że niektóre wątki zostały potraktowane po macoszemu i nie zostały w pełni rozwinięte, a część postaci pojawia się trochę przypadkowo. Momentami odnosiłam też wrażenie, że dla autorki ważniejsze było oddanie emocji niż dopracowanie samej fabuły.

To książka, która zostawia po sobie dużo przemyśleń i może trafić szczególnie do osób wrażliwych, szukających historii bardziej skupionej na uczuciach niż na dynamicznej akcji. Jeśli lubicie takie klimaty, zdecydowanie warto po nią sięgnąć.

Informacje dodatkowe o Kim naprawdę jesteś?:

Wydawnictwo: Novae Res
Data wydania: 2026-03-10
Kategoria: Dla młodzieży
Dodał/a opinię: zksiazkajejdotwa

Zobacz opinie o książce Kim naprawdę jesteś?

Kup książkę Kim naprawdę jesteś?