✳️✳️✳️✳️ Recenzja ✳️✳️✳️✳️
E. Nowak " Klątwa pierwszych "#1
@pomistrzowsku
@e.nowak.official
Cykl:Trylogia Rasy Przeklętych (tom 1)
Seria:Szlaki Otchłani
Wydawnictwo: Abyssos
@wydawnictwo_abyssos
✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️✳️
" Moje życie od urodzenia nie było kolorowe, więc jakby się zastanowić, tragiczna śmierć spowodowana bolesną klątwą brzmi jak idealne dopełnienie całości..."
Autorka ma talent do tworzenia tajemniczych i intrygujących historii.. Jej styl pisania jest pełen napięcia i zagadek, które trzymają czytelnika w napięciu od pierwszego zdania aż do zakończenia.. Sposób, w jaki przedstawia bohaterów, ich tajemnice i losy, sprawia, że chcemy poznać więcej, zgłębić kolejne warstwy fabuły i odkryć, jak wszystko się ze sobą łączy..
Bohaterowie stworzeni przez autorkę tego tekstu emanują różnorodnymi emocjami, które sprawiają, że czytelnik może się z nimi utożsamić i przeżywać ich przygody jak własne.. Od postaci pełnych tajemnic po bohaterów odważnych i pełnych determinacji, każdy z nich ma swoją historię i motywacje, które nadają głębię całej opowieści.. Autorka potrafi mistrzowsko ukazać wewnętrzne konflikty bohaterów, ich radości, smutki, strachy i nadzieje, co sprawia, że czytelnik czuje się blisko nich, jakby był częścią ich świata.. Emocje, jakie towarzyszą bohaterom, są tak autentyczne i głębokie, że czytelnik nie może się oprzeć wczuwaniu się w ich losy i przeżyciom, tworząc silną więź między sobą a postaciami ze stronic książki.. To właśnie ta siła emocji i złożoność charakterów sprawiają, że opowieść staje się niezapomniana i poruszająca..
Autorka wyróżnia się także umiejętnością kreowania bogatego świata fantastycznego, w którym możemy się zanurzyć i poczuć się jakby sam był częścią tej magicznej opowieści.. Jej zdolność do tworzenia napięcia i trzymającej w szponach fabuły sprawia, że nie może się oderwać, pragnąc poznać więcej tajemnic i rozwiązań ukrytych w zakamarkach historii..
Historia, sprawia, że czujemy się wciągnięci w wir wydarzeń i emocji, gotowych na każdą niespodziankę, jaką ma do zaoferowania..
Opisy postaci i otaczającego świata pozostawiają czytelnika z dreszczem emocji, gotowego na kolejne zwroty akcji i zaskakujące rozwiązania..
Autorka umiejętnie buduje atmosferę grozy i tajemnicy, wprowadzając nas w świat magii voodoo, klątw i niebezpieczeństw..
" Blake zestresował się i zirytował jednocześnie. Nie spodziewał się, ba, nawet nie zamierzał tego przyznać na głos, ale na Nyselle zaczęło zależeć mu bardziej, niżby sobie tego życzył..."
Historia ta opowiada o mitycznym Baldwinie, znanym jako pierwszy Przeklęty, i przekleństwie, które spoczywa na jego potomkach.. Co jakiś czas na świat przychodzą bliźnięta obdarzone potężną magią, ale niestety nigdy nie doczekują się 19. urodzin..
W centrum wydarzeń znajduje się Nyselle, dziewczyna z niezwykłym darem uzdrawiania, która traci swoje moce w dniu osiemnastych urodzin i zostaje przewieziona do tajemniczej Lecznicy.. Tam odkrywa mroczną tajemnicę swojej rodziny, w tym o swojej wyrodnej matce i zaginionym bracie bliźniaku.. Postanawia więc wyruszyć w podróż, aby odnaleźć swojego brata, pomimo stojących przed nią niebezpieczeństw..
W tej pełnej tajemnic i niebezpieczeństw podróży towarzyszy jej tajemniczy towarzysz, Blake Maddox, który żyje od ponad 500 lat i pragnie spotkać szarooką dziewczynę.. Natomiast Nate, inny bohater, zmaga się z problemami wynikającymi z jego tajemniczych umiejętności, które prowadzą go do uzależnienia od narkotyków..
Losy Nyselle, Nate'a i Blake'a splatają się w tej intrygującej opowieści, obiecując wiele emocjonujących zwrotów akcji i niezapomnianych momentów..
Data wydania: 2024-04-08
Magdalena Grzejszczyk