Okładka książki - Klitajmestra

Klitajmestra

⭐️⭐️⭐️⭐️

Matka. Królowa. Morderczyni. Zapamiętaj jej imię.

"Klitajmestra" autorstwa Costanz Casati to niezwykła odnowiona wersja mitu o słynnej królowej, która przez wieki była potępiana jako niewierna żona i podstępna morderczyni.

Jednak w tej powieści otrzymujemy możliwość usłyszenia głosu samej Klitajmestry, który wcześniej był ignorowany i uciszany.

Constaza Casati przedstawia nam historię pełną siły, inteligencji, rozpaczy i gniewu tej kontrowersyjnej postaci.

Autorka pokazuje, że kobiety nie tylko cierpiały z powodu wojen, ale prowadziły również własne wojny.

Klitajmestra jest postacią, która zdaje sobie sprawę, że jeśli władza nie zostaje ci dana, musisz sama ją zdobyć. To przesłanie jest niezwykle inspirujące i staje się głównym motywem tej powieści.

Ta lektura to historia o władzy, przepowiedniach, nienawiści i miłości.

Język użyty przez Casati jest piękny i przemyślany. Autorka doskonale oddaje emocje i motywacje Klitajmestry, ukazując jej złożoną osobowość i wewnętrzne konflikty. Mamy dzięki temu szansę zrozumieć tę postać, która często była sprowadzana do prostych etykietek i ocen.

"Klitajmestra" to interesująca reinterpretacja mitu. Zachęca do refleksji nad rolą kobiet w starożytnej Grecji i społeczeństwie jako całości. Jest to zdecydowanie pozycja, z którą warto się zapoznać.

Gorąco polecam tę książkę zarówno fanom mitologii greckiej, jak i osobom poszukującym inspirujących historii o silnych kobietach.

✔️Współpraca reklamowa z @wydawnictwomuza 💜

Informacje dodatkowe o Klitajmestra: