Okładka książki - Klucz niebieski albo opowieści bibilijne zebrane ku pouczeniu i przestrodze

Klucz niebieski albo opowieści bibilijne zebrane ku pouczeniu i przestrodze

Ponieważ egzegeza na własną rękę jest źle widziana, należy znaleźć sobie takiego egzegetę, który nam intelektualnie i etycznie odpowiada. Na przykład: Kołakowskiego. Z wielu przypowieści biblijnych wyciąga morały, nad którymi nie mogę przestać myśleć. 1. O Hiobie. "Gdzie dwóch (np. Jehowa z Szatanem) się kłóci, tam trzeci nie zawsze korzysta". 2. "I wyrzucił Faraona z wojskiem jego w Morze Czerwone, albowiem wielkie jest miłosierdzie jego. Morał: A kiedy czynimy dobroczynność narodom, pytajmy je również, co myślą na ten temat". (Cytaty z wydania "Klucz niebieski" Prószyński i S-ka).

Informacje dodatkowe o Klucz niebieski albo opowieści bibilijne zebrane ku pouczeniu i przestrodze:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: b.d
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 83-7337-986-X
Dodał/a opinię: Adrianna Michalewska

Zobacz opinie o książce Klucz niebieski albo opowieści bibilijne zebrane ku pouczeniu i przestrodze

Kup książkę Klucz niebieski albo opowieści bibilijne zebrane ku pouczeniu i przestrodze

O co nas pytają wielcy filozofowie
Leszek Kołakowski0
Okładka ksiązki - O co nas pytają wielcy filozofowie

Chciałbym mówić o wielkich filozofach w taki sposób, by u każdego wyłonić jedną myśl, która dla niego samego jest ważna, należy do filarów domu, jaki zbudował...

Czy diabeł może być zbawiony i 27 innych kazań
Leszek Kołakowski0
Okładka ksiązki - Czy diabeł może być zbawiony i 27 innych kazań

Książka zawiera teksty z lat 1967-1981. Połączono je w cztery części: "Kłopoty z kulturą", "Kłopoty z chrześcijaństwem", "Kłopoty z socjalizmem", "Kłopoty...