Okładka książki - Kobieta w masce

Kobieta w masce

Pamiętacie film "Maska" z Jimem Carreyem? Pojawia się tam takie zdanie, że wszyscy nosimy maski w sensie metaforycznym. Zmieniamy je w zależności od odbiorcy i sytuacji. Czy w najnowszej książce Doriana Zawadzkiego maska będzie miała charakter dosłowny, czy metaforyczny?

Eksperymentalny żeński garnizon, w którym dochodzi do zbrodni. Zamordowana zostaje świetnie rokująca snajperka Rebeka Rosenheim. Śledztwem zajmuje się porucznik Leah Marsh, która skrupulatnie zbiera każdy ślad i poszlakę, mimo, że zewsząd otacza ją zmowa milczenia. Dlaczego komuś zależało na śmierci żołnierki? Czy Marsh uda się wykryć sprawczynię?

W przeciwieństwie do śledczej, czytelnik ma możliwość poznać prawdziwe okoliczności i motywy zbrodni. Przekonać się jak brutalne, bezwzględne i żądne władzy mogą okazać się kobiety stłoczone w jednym miejscu. Czy znajdzie się tam miejsce na uczciwość, przyjaźń, czy zwykłą przyzwoitość? Czy w imię większej sprawy można poświęcić jednostki?

Nie zawsze zwycięża dobro, czasem władza i układy. Jak będzie tym razem?

Do której z kobiet odnosi się tytuł książki i dlaczego? Będziecie zaskoczeni.

Mimo, że do czasów, w których rozgrywają się wydarzenia dzieli nas ponad sto lat, autor nie skupia się na nowinkach technologicznych, ale na ludziach. Ich charakterach, emocjach i życiu. Błędach, nadziejach i lękach.

Tłem wydarzeń jest świat zmieniony przez ocieplenie klimatu, w którym wiele miast otoczonych gigantycznymi tamami broni się przed podniesionym poziomem wód pochłaniającym suchy ląd kawałek po kawałku. Niektórzy, bronią się również przed wtłoczeniem w system, stając się jego naturalnym wrogiem.

Pomysł na fabułę świetny, z naciskiem na psychologię bohaterów, tak jak lubię. Natomiast trochę przeszkadzał mi rwany sposób narracji, zbyt częste przeskoki wywoływały momentami poczucie chaosu i musiałam się skupić żeby ogarnąć kto, co, kiedy i dlaczego. Niemniej to thriller psychologiczny warty uwagi i po "Selekcjonerze" i "Kobiecie w masce" jestem ciekawa czym jeszcze autor nas zaskoczy.

Informacje dodatkowe o Kobieta w masce:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2020-03-10
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: bóg Thrillery i suspens

Zobacz opinie o książce Kobieta w masce

Kup książkę Kobieta w masce

Selekcjoner
Dorian Zawadzki0
Okładka ksiązki - Selekcjoner

Ta historia została zapamiętana przez jej świadków jako ZABÓJCZE LATO - Londyn'85 Londyn, rok 1985. W lipcowy wieczór ma miejsce...

Napisz mi jak zabić
Dorian Zawadzki0
Okładka ksiązki - Napisz mi jak zabić

Podczas tego śledztwa będzie trzeba nagiąć wiele przepisów... Śląska prowincja. Na wiejskiej polanie zostają odnalezione zwłoki poczytnego autora...