Okładka książki - Kochanka nazistów

Kochanka nazistów

„Bardzo łatwo jest zacząć wierzyć we własne kłamstwa i całkiem stracić z oczu granicę pomiędzy prawdą a fałszem”.

Bohaterkę historii jest 17-letnia Marianna Jurasz, wielbicielka matematyki i szachów, narzeczona Jana – przyszłego lekarza. Dziewczyna planuje przyszłość, gdy… wybucha II wojna światowa. Patriotycznie wychowana polska młodzież rwie się do walki i dlatego po kapitulacji Warszawy zaczyna szukać możliwości dalszego oporu – w podziemiu. Jej ukochany zaciąga się do wojska, a ona kończy szkolenie na sanitariuszkę. Nie mając informacji od Jana bohaterka wstępuje do konspiracji. Jej talenty, uroda i niezwykły charakter sprawiają, że zostaje wysłana przez dowódców AK na niebezpieczną misję.

Zostaje agentką. Skazana na samotność młodziutka dziewczyna zaczyna brać udział w bardzo niebezpiecznej grze… Wygra ją czy przegra?

Od czasu do czasu sięgam po książki z historią w tle. Tym razem moją uwagę przykuła inspirowana prawdziwymi wydarzeniami opowieść o młodej dziewczynie, która wstąpiła do AK i bardzo dużo poświęciła w imię miłości do Ojczyzny. Czytając ją czułam wszystkie emocje, które nią targały. Książka mnie wzruszyła i skłoniła do przemyśleń i refleksji, gdyż autorka w sposób bardzo realistyczny oddała klimat czasów II wojny światowej i odczucia bohaterki.

O wolność Ojczyzny walczono na różnych frontach i wykorzystywano do tego celu różnej broni. Trwała wojna. Każdy musiał coś poświęcić, gdyż strata była wpisana w walkę. „Kto kocha, boi się utracić, a to czyni go słabszym”.

Bohaterka jest moja rówieśnicą… Czy ja byłabym zdolna do takiego poświęcenia? Czy ona wiedząc na początku o konsekwencjach swojej decyzji zdecydowałaby się podążyć drogą, którą wybrała? Czy AK było świadome tego, co będzie czekało te dziewczyny po powrocie do kraju (nie myślę tu o przesłuchaniach dokonanych przez nowe władze). Jestem pełna podziwu dla tych kobiet.

Żyjemy w tle wojny na Ukrainie. Nie wiemy co tak naprawdę przyniosą kolejne lata. Jedno zaś wiem na pewno – nie będą to czasy łatwych decyzji.

Zawsze uważałam, że powinniśmy znać historię swojej Ojczyzny. Książki z historią w tle przybliżają nam przeszłość, dlatego warto po nie sięgać. Polecam.

[ współpraca @WydawnictwoFilia ]

Informacje dodatkowe o Kochanka nazistów:

Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2024-01-24
Dodał/a opinię: BOOKSARE_MYPASSI

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Kochanka nazistów

Kup książkę Kochanka nazistów

Instytut Piękności
Maria Paszyńska0
Okładka ksiązki - Instytut Piękności

Kobieca strona historii Gdy wygląd decydował o życiu lub śmierci... W okupowanej przez Niemców Warszawie doktor Mada Walter wpada na brawurowy...

Cuda codzienności
Maria Paszyńska0
Okładka ksiązki - Cuda codzienności

Poruszająca opowieść o miłości, nadziei, walce o marzenia, a nade wszystko o sile rodziny W wigilijną noc 1863 roku w lubelskiej wsi przychodzi na świat...