Dla fanów kotów książka gdzie na każdym kroku przewija się jakiś kotek to nie lada gratka, a jak okazuje się, że jest cała seria, to już w ogóle jest pełnia szczęścia.
Julka, Ola, Lena i Zuzia to wolontariuszki w Kocim Zaułku, czyli po prostu miejscu dla kotków szukających nowego domu, wszystkie cztery kochają te zwierzątka i poświęcają im dużo swojego czasu. Oprócz wolontariatu dziewczynki też skupiają się na szkole i swoich pasjach, marzeniem Oli jest, dostanie się na warsztaty taneczne, niestety dziewczynka bardzo upiera się przy tym, że chce wszystko zrobić sama bez pomocy trenerki, a czas na wysłanie filmiku bardzo szybko się kurczy.
Pomimo że nie jestem fanką kotów, historia bardzo mi się spodobała, to takie miłe czytać o dzieciach, które potrafią zrobić coś bezinteresownie i tak wspaniale opiekować się zwierzętami. Do tego dziewczynki są najlepszymi przyjaciółkami wspierającymi się na każdym kroku, a każdy z nas wie jak teraz ciężko o prawdziwego przyjaciela.
Oprócz kotów skupiamy się tutaj również na jednej z dziewczynek i jej marzeniu, Ola świetnie tańczy, ale zawsze jest tak, że, jak chcemy zrobić coś perfekcyjnie, na pokaz, wtedy niestety nasza dobra passa się kończy i popełniamy błędy. Tak było też z nią, ale była na tyle uparta, że chciała zrobić wszystko sama, pomimo że inna dziewczynka bez problemu skorzystała z pomocy trenerki. Warto czasami odpuścić i dać sobie pomóc, bo to przynosi same korzyści, a i nam jest lżej, że nie jesteśmy z problemem sami.
Przez książkę się płynie, jest idealna dla dzieci, nastolatek, a nawet dorosłych, chętnie przeczytałabym całą serię, bo bohaterki są naprawdę sympatyczne.
Wydawnictwo: Wilga
Data wydania: 2022-05-18
Karolina Radlak
Prószy śnieg, pachnie świerk, Mikołaj pędzi saniami... Daj się oczarować magii świąt, otul się grudniowymi opowieściami! Była sobie mała Dominika, którą...
Marzysz, by zostać detektywem? Śledź intrygę, odpowiadaj na pytania i razem z Wiki, Wiktorem i Stefanem rozwiąż zagadkę zaginięcia wyjątkowych nut! Wielki...