Koktajle alkoholowe stały się nieodłącznym elementem wielu spotkań towarzyskich, imprez i celebracji. Te orzeźwiające napoje, przygotowywane z alkoholu oraz różnorodnych składników, potrafią zaskoczyć nie tylko smakiem, ale też i wyglądem.
Książka Mateusza Bali "Koktajle alkoholowe. Nie tylko Aperol" nie jest promocją picia na umór, ale jest propozycją do miłego spędzania czasu w gronie przyjaciół czy rodziny, ciesząc się jednocześnie z możliwości spożycia niewielkich ilości alkoholu podanych w ciekawych zestawieniach. Bo pić trzeba "umić", jak to kiedyś słyszałam w jakimś filmie...
Autor w swojej książce przedstawia nam nie tylko wiele ciekawych przepisów na koktajle, ale też dodaje nieco historycznych fragmentów, które podane są z humorem.
"Technologia tworzenia alkoholu to proces znany od tysiącleci, aczkolwiek w starożytności prosta destylacja służyła do produkcji balsamów i perfum, a nie uzyskiwania wysokoprocentowego trunku."
"Nową metodę uzyskiwania esencji alkoholowego ducha jako pierwsi na Starym Kontynencie zastosowali mnisi. Nie jest to nic dziwnego, gdyż we wczesnym średniowieczu to klasztory były ośrodkami wiedzy."
"Z produkcją alkoholi mocnych jest jak z gotowaniem rosołu. "
Koktajl to po prostu mieszanka kilku składników, które sporządzone we właściwy sposób i podane w odpowiednich naczyniach mogą niejednokrotnie zachwycić naszych gości.
Poznamy w tej publikacji nie tylko składniki koktajli, lecz również wszystkie niezbędne czynności, jakie składają się na stworzenie dobrego napitku, dowiemy się też jaki sprzęt barmański będzie nam potrzebny. Musimy też poznać techniki miksowania napoju, czyli mieszania składników. Dowiemy się też w jaki sposób dekorować stworzone koktajle.
Przygotowanie szkła, dobranie odpowiedniego rodzaju i kształtu komponującego się z charakterem koktajlu, schłodzenie go lub przybranie - to czynności początkowe.
Myślę, że warto robić napoje na oczach naszych gości, będą pewnie pod wrażeniem, tym bardziej, że powinno się spożywać koktajle na świeżo, zaraz po zrobieniu.
Koktajle alkoholowe to napoje na różne okazje, i chociaż powinno się przestrzegać przepisów ich tworzenia, to można również je nieco modyfikować, dostosowując do własnych upodobań. Koktajle i inne napoje mieszane w tysiącach odmian, stały się dziś elementem kultury picia i bycia. Są dodatkiem na przyjęciach towarzyskich, rodzinnych, bardziej formalnych oraz postawą do typowych cocktail party, zaspokajają wyrafinowane gusty smakowe, orzeźwiają, stymulują, gaszą pragnienie lub rozgrzewają.
Mateusz Bala jako doświadczony barman chętnie dzieli się z nami swoją pasją i podaje nam sprawdzone przepisy na drinki sporządzone na bazie koniaku, brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki oraz innych alkoholi. Dodam jeszcze, że koktajle zazwyczaj muszą być odpowiednio zimne, spienione i tylko takie spełniają swoje zadanie, a pije się je powoli i małymi łyczkami.
Warto więc poznać przepisy doświadczonego barmana.
Książka pięknie wydana, może być znakomitym prezentem nie tylko dla barmana, ale też dla amatora, który chętnie wcieli się w tę rolę.
Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość poznania tej książki.
Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2025-11-12
Kategoria: Kuchnia
ISBN:
Liczba stron: 192
Język oryginału: polski
Dodał/a opinię:
Myszka77