Okładka książki - Koktajle alkoholowe. Nie tylko Aperol

Koktajle alkoholowe. Nie tylko Aperol

Doświadczony barman dzieli się swoją pasją i wiedzą o tworzeniu klasycznych drinków.
Jakich składników użyć? Jak samodzielnie zrobić syrop owocowy i ziołowy? Jakie techniki barmańskie zastosować, by koktajl zaskoczył gości smakiem?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziecie pośród 75 sprawdzonych przepisów na klasyczne drinki na bazie koniaku, brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki i innych alkoholi.

Autor oprowadza po świecie koktajli z dużą finezją i nie organiczna się wyłącznie do prostych opisów receptur: zachęca do puszczenia wodzy fantazji i tworzenia wariantów klasycznych koktajli, a starannie opracowane przepisy wzbogaca podaną z humorem kroplą historii i łykiem porad, wprowadzającym w tajniki modyfikowania koktajli. W szaleństwie musi być w końcu metoda!

Nieważne, czy jesteś koktajlowym amatorem czy początkującym barmanem poszukującym solidnych podstaw – ta książka jest właśnie dla ciebie.

Mateusz Bala ma kilkunastoletnie doświadczenie w branży barmańskiej: miksuje, szkoli barmanów i udziela konsultacji przy tworzeniu barów. Rywalizował z najlepszymi barmanami z całej Polski w konkursach koktajlowych, plasując się na podium siedem razy. Twórca internetowego projektu „Z pamiętniczka barmana” poświęconego tworzeniu koktajli.

Informacje dodatkowe o Koktajle alkoholowe. Nie tylko Aperol:

Wydawnictwo: RM
Data wydania: 2025-11-12
Kategoria: Kuchnia

Kup książkę Koktajle alkoholowe. Nie tylko Aperol

Koktajle alkoholowe. Nie tylko Aperol - opinie o książce

Koktajle alkoholowe stały się nieodłącznym elementem wielu spotkań towarzyskich, imprez i celebracji. Te orzeźwiające napoje, przygotowywane z alkoholu oraz różnorodnych składników, potrafią zaskoczyć nie tylko smakiem, ale też i wyglądem.
Książka Mateusza Bali "Koktajle alkoholowe. Nie tylko Aperol" nie jest promocją picia na umór, ale jest propozycją do miłego spędzania czasu w gronie przyjaciół czy rodziny, ciesząc się jednocześnie z możliwości spożycia niewielkich ilości alkoholu podanych w ciekawych zestawieniach. Bo pić trzeba "umić", jak to kiedyś słyszałam w jakimś filmie...
Autor w swojej książce przedstawia nam nie tylko wiele ciekawych przepisów na koktajle, ale też dodaje nieco historycznych fragmentów, które podane są z humorem.

"Technologia tworzenia alkoholu to proces znany od tysiącleci, aczkolwiek w starożytności prosta destylacja służyła do produkcji balsamów i perfum, a nie uzyskiwania wysokoprocentowego trunku."
"Nową metodę uzyskiwania esencji alkoholowego ducha jako pierwsi na Starym Kontynencie zastosowali mnisi. Nie jest to nic dziwnego, gdyż we wczesnym średniowieczu to klasztory były ośrodkami wiedzy."
"Z produkcją alkoholi mocnych jest jak z gotowaniem rosołu. "
Koktajl to po prostu mieszanka kilku składników, które sporządzone we właściwy sposób i podane w odpowiednich naczyniach mogą niejednokrotnie zachwycić naszych gości.
Poznamy w tej publikacji nie tylko składniki koktajli, lecz również wszystkie niezbędne czynności, jakie składają się na stworzenie dobrego napitku, dowiemy się też jaki sprzęt barmański będzie nam potrzebny. Musimy też poznać techniki miksowania napoju, czyli mieszania składników. Dowiemy się też w jaki sposób dekorować stworzone koktajle.
Przygotowanie szkła, dobranie odpowiedniego rodzaju i kształtu komponującego się z charakterem koktajlu, schłodzenie go lub przybranie - to czynności początkowe.
Myślę, że warto robić napoje na oczach naszych gości, będą pewnie pod wrażeniem, tym bardziej, że powinno się spożywać koktajle na świeżo, zaraz po zrobieniu.
Koktajle alkoholowe to napoje na różne okazje, i chociaż powinno się przestrzegać przepisów ich tworzenia, to można również je nieco modyfikować, dostosowując do własnych upodobań. Koktajle i inne napoje mieszane w tysiącach odmian, stały się dziś elementem kultury picia i bycia. Są dodatkiem na przyjęciach towarzyskich, rodzinnych, bardziej formalnych oraz postawą do typowych cocktail party, zaspokajają wyrafinowane gusty smakowe, orzeźwiają, stymulują, gaszą pragnienie lub rozgrzewają.
Mateusz Bala jako doświadczony barman chętnie dzieli się z nami swoją pasją i podaje nam sprawdzone przepisy na drinki sporządzone na bazie koniaku, brandy, ginu, tequili, rumu, whisky, wódki oraz innych alkoholi. Dodam jeszcze, że koktajle zazwyczaj muszą być odpowiednio zimne, spienione i tylko takie spełniają swoje zadanie, a pije się je powoli i małymi łyczkami.
Warto więc poznać przepisy doświadczonego barmana.
Książka pięknie wydana, może być znakomitym prezentem nie tylko dla barmana, ale też dla amatora, który chętnie wcieli się w tę rolę.

Dziękuję Pani Edycie z Wydawnictwa RM za możliwość poznania tej książki.