Okładka książki - Koło Osheim patronujemy

Koło Osheim

Tom 3 cyklu Wojna Czerwonej Królowej

„Koło Osheim”, finałowy tom trylogii „Wojna Czerwonej Królowej” stanowi doskonałe zwieńczenie historii, w której główną rolę odgrywa niepokorny, cyniczny, ale niezwykle charyzmatyczny książę Jalan Kendeth. Jalan, bardziej zainteresowany ucieczką od problemów niż heroizmem, zostaje zmuszony do zmierzenia się z konsekwencjami swoich wcześniejszych decyzji. Klucz Lokiego, który może otworzyć każde drzwi, staje się kluczowym elementem fabuły, a Snorri ver Snagason, przyjaciel i towarzysz broni Jalana, ma własną misję - uwolnić swoją rodzinę z piekła, jeśli to w ogóle możliwe.

Za jeden z największych atutów tej powieści uznałabym sposób, w jaki autor przenikają się wątki z trylogii „Rozbite Imperium”. Czytelnicy, którym znana jest poprzednia seria, dostrzegą liczne powiązania, a spotkania z postaciami znanymi z poprzednich książek dostarczają dodatkowej satysfakcji.

Lawrence zręcznie balansuje między filozoficznymi rozważaniami a brutalnym realizmem. Koncepcja Koła Osheim, które wpływa na rzeczywistość i przyspiesza zmiany w świecie, wprowadza elementy naukowe. To nietypowe podejście do magii w literaturze fantasy wyróżnia powieść na tle innych, jednocześnie nie przytłaczając czytelnika nadmiarem teorii.

Chociaż większość książki to prawdziwa uczta dla fanów, nie obyło się bez kontrowersji. Ostatnie rozdziały, szczególnie kulminacyjna sekwencja w Osheim, mogą budzić mieszane uczucia. Nagłe pojawienie się wielu postaci i szybkie rozwiązanie niektórych wątków wydawały mi się dość chaotyczne. Niezbyt przypadł mi do gustu też nagły zwrot w kierunku science fiction, który nieco osłabia konsekwencję budowanego wcześniej świata.

Mimo drobnych wad „Koło Osheim” to godne zwieńczenie trylogii. Historia jest pełna emocji, humoru i świetnie skonstruowanych postaci, także całą trylogię czytało się jednym tchem.

Informacje dodatkowe o Koło Osheim:

Kup książkę Koło Osheim

Czerwona siostra
Mark Lawrence0
Okładka ksiązki - Czerwona siostra

W klasztorze Słodkiej Łaski młode dziewczęta uczy się odbierania życia. U nielicznych ujawnia się stara krew, dająca im talenty rzadko spotykane od czasów...

Książę głupców
Mark Lawrence0
Okładka ksiązki - Książę głupców

Bestsellerowy świat Rozbitego Imperium powraca w nowej trylogii Marka Lawrence'a. Trylogia Wojna Czerwonej Królowej jest osadzona w tych samych realiach...