Okładka książki - Kolor samotności

Kolor samotności

Co chwilę słyszymy w TV o kolejnej strzelaninie w szkole w USA. Te brutalne zbrodnie odciskają swoje piętno na wielu rodzinach, nie tylko ofiar czy ocalonych, ale i na ludziach, których nie dotknęły bezpośrednio. Natomiast rodziny ofiar i ocalałych przez lata borykają się z traumą, która zmienia ich życie. Autorka przedstawia tu historię rodziny dotkniętej tą tragedią.
W środę, 5 października do Szkoły Podstawowej McKinleya wchodzi uzbrojony napastnik, który zabija 19 osób (dzieci i dorosłych), wśród ofiar znajduje się Andy Taylor - starszy brat Zacha (sześciolatka uczęszczającego do pierwszej klasy), którego oczami przedstawiona jest cała historia. Historia ogromnego bólu i cierpienia rodziców po stracie dziecka, którzy jednocześnie zapominają o tym, że drugie, do tego młodsze nie dość, że straciło brata, to samo przeżyło ten koszmar. Zach próbuje poradzić sobie z osamotnieniem, żałobą i emocjami nim targającymi. Sposobem, jaki znalazł na poradzenie sobie z tym wszystkim okazało się nadanie uczuciom kolorów:
Czerwony - Wstyd
Szary - Smutek
Czarny - Strach
Zielony - Wściekłość / Złość
Żółty - Szczęśliwy
Przezroczysty - Samotność
oraz stworzenie sobie kryjówki, w której mógł się schronić.
Wiedziałam, że książka nie będzie łatwa. Że nie zabraknie w niej pełnej palety targających czytelnikiem emocji. Nie spodziewałam się chyba, że będzie tak strasznie realistycznie napisana, jakby czytelnik był jednym z jej bohaterów chcących krzyczeć "do cholery zwóćcie w końcu uwagę na to dziecko. Ono Was potrzebuje!"
Jeśli lubicie bardzo emocjonalne książki, z ciekawą fabułą, dobrze skonstruowanymi bohaterami, z głębokim tłem społecznym, nie zawiedziecie się.

Informacje dodatkowe o Kolor samotności :

Wydawnictwo: HarperCollins Polska
Data wydania: 2018-10-17
Tytuł oryginału: Only Child
Język oryginału: angielski
Tłumaczenie: Alina Patkowska
Ilustracje:brak
Dodał/a opinię: patrycjadyrda

Zobacz opinie o książce Kolor samotności

Kup książkę Kolor samotności