Okładka książki - Kolory ognia

Kolory ognia

Lemaitre to jeden z moich ulubionych współczesnych autorów. Pisze doskonałe kryminały, ale nie tylko 😉

„Kolory ognia” to świetna powieść obyczajowa z elementami kryminału i znakomicie oddanym klimatem okresu międzywojennego.

Akcja powieści zaczyna się we Francji w 1927 roku, kiedy to Madeleine traci ojca, a zaraz potem także szanse na otrzymanie jego majątku w spadku. Młoda kobieta będzie musiała zmierzyć się z samotnością, brakiem pieniędzy (co dla córki miliardera nie będzie łatwe!) i chorobą syna.

„Kolory ognia” to znakomita powieść o zemście, niezłomności i szukaniu sprawiedliwości. Madeleine to niezwykła kobieta, a intryga przez nią uknuta przyprawia o szybsze bicie serca. Lemaitre tworzy doskonałe postaci (również, a może przede wszystkim, te drugoplanowe), świetnie dozuje napięcie i pięknie pisze.

Bardzo polecam tę niezwykłą i inną od wszystkich powieść o tym, że, choć czasy się zmieniają, człowiek nie zmienia się wcale.

Informacje dodatkowe o Kolory ognia:

Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2020-10-14
ISBN: 978-83-8125-570-7
Tytuł oryginału: Couleurs de l'incendie
Tłumaczenie: Joanna Polachowska
Dodał/a opinię: Monika Kruszyńska

Tagi: literatura piękna

Zobacz opinie o książce Kolory ognia

Kup książkę Kolory ognia

Zakładnik
Pierre Lemaitre0
Okładka ksiązki - Zakładnik

Świetna powieść sensacyjna, mocno osadzona we współczesności ˇ przez krytykę literacką Czarne kadry uznane są za najlepszą powieść tego autora; Suknia...

Ślubna suknia
Pierre Lemaitre0
Okładka ksiązki - Ślubna suknia

Doskonały thriller z suspensem, chętnie porównywany przez krytyków do "Dziecka Rosemary" Iry Levina Czy młoda paryżanka Sophie cierpi na chorobę psychiczną...

Opad
Opad