Lemaitre to jeden z moich ulubionych współczesnych autorów. Pisze doskonałe kryminały, ale nie tylko 😉
„Kolory ognia” to świetna powieść obyczajowa z elementami kryminału i znakomicie oddanym klimatem okresu międzywojennego.
Akcja powieści zaczyna się we Francji w 1927 roku, kiedy to Madeleine traci ojca, a zaraz potem także szanse na otrzymanie jego majątku w spadku. Młoda kobieta będzie musiała zmierzyć się z samotnością, brakiem pieniędzy (co dla córki miliardera nie będzie łatwe!) i chorobą syna.
„Kolory ognia” to znakomita powieść o zemście, niezłomności i szukaniu sprawiedliwości. Madeleine to niezwykła kobieta, a intryga przez nią uknuta przyprawia o szybsze bicie serca. Lemaitre tworzy doskonałe postaci (również, a może przede wszystkim, te drugoplanowe), świetnie dozuje napięcie i pięknie pisze.
Bardzo polecam tę niezwykłą i inną od wszystkich powieść o tym, że, choć czasy się zmieniają, człowiek nie zmienia się wcale.
Wydawnictwo: Albatros
Data wydania: 2020-10-14
Tytuł oryginału: Couleurs de l'incendie
Tłumaczenie: Joanna Polachowska
Monika Kruszyńska
Albert i Edward mieli szczęście, że ocaleli z wojennej zawieruchy, ale szybko zrozumieją, że jako weterani nie będą mieli łatwego życia w nowej Francji...
KONTYNUACJA POWIEŚCI DO ZOBACZENIA W ZAŚWIATACH, NAGRODZONEJ GRAND PRIX NAGRODY GONCOURTÓW 2013, OKREŚLANEJ MIANEM „MAŁEGO NOBLA” Główną...