Od lat ludzie z różnych zakątków świata śledzą losy rodziny królewskiej, a najbardziej ciekawią ich skandale i smaczki, o których wcześniej nie wiedzieli, dlatego też chętnie sięgają po nowe publikacje związane z tymi osobami.
Autorka książki często podkreśla, że monarchia brytyjska jest jej pasją, dlatego też nie nudzi ją opowiadanie o tej rodzinie godzinami, z tego też powodu postanowiła podzielić się z innymi wieloma ciekawostkami o tej rodzinie. Sam początek książki to czas, kiedy to królowa Elżbieta II zmarła, mamy sporo informacji o jej pogrzebie oraz wtrąceń z przeszłości o tym, że cała uroczystość została przygotowana już dawno temu. Znajdziemy też tutaj dużo informacji z życia rodziny królewskiej, początki panowania królowej, sporo o jej mężu, który zawsze żył w jej cieniu, ciekawostki o ceremoniałach królewskich oraz opisy koronacji.
Nie jestem osobą, która z zapartym tchem śledzi losy monarchii brytyjskiej, zdaje sobie sprawę z tego, że i tak nie znamy całej prawdy, więc nie widzę sensu się w to zagłębiać, ale kojarzę większe skandale i jestem fanką Megan i Henryka. Po książkę sięgnęłam z zaciekawieniem i powoli wciągałam się w całą historię, fajnie, że autorka nie skupia się tylko na żyjących osobach, ale bardzo często opisuje wszystko kilka pokoleń wstecz. Dzięki takim zabiegom mamy szeroki obraz tego, jak wszystko się zmieniało na przestrzeni lat i możemy się dowiedzieć wielu naprawdę fascynujących rzeczy.
Pomimo tego, że autorka pisze w naprawdę ciekawym stylu, który przyciąga, to jednak momentami książka mnie nudziła właśnie ze względu na to, że nie do końca jestem tym wszystkim zainteresowana, ale czuję, że nie jeden fan rodziny królewskiej będzie tą książką zachwycony.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2023-04-26