Okładka książki - Korona. Fenomen najpotężniejszej monarchii

Korona. Fenomen najpotężniejszej monarchii

Ostatnio oczy całego świata zwróciły się ku rodzinie królewskiej, przecież nie każdego dnia żegna się Królową i wita nowego władcę tronu. Umarła królowa, niech żyje król!

Przyznaje, że nie śledziłam kroków i poczynań Królowej Elżbiety II w szczególny sposób. Był to dla mnie zawsze, można powiedzieć, zbyt odległy świat. Ale teraz będąc świadkiem początku nowej historii Wielkiej Brytanii moje myśli coraz częściej wędrowały w tamtą stronę.
Czy zastanawialiście się kiedyś co dzieje się za murami Pałacu Buckingham, jak wygląda codzienność monarchy, jakie są królewskie zwyczaje, tradycje i jak to przebiegało na przestrzeni lat?

W moje ręce trafiła książka KORONA - Fenomen najpotężniejszej monarchii. MIałam lekkie obawy, czy sposób przedstawienia tego tematu nie będzie zbyt zawiły, ale bez obaw. Autorka w znakomity sposób przeprowadza czytelnika przez niuanse brytyjskiego świata królewskiego. To nie jest biografia Elżbiety II, tu wchodzimy głębiej, poznajemy historię WIelkiej Brytanii, poprzednich władców, ich wady i zalety, sposób panowania. Przedzieramy się przez wiele norm, konwencji, zwyczajów, reguł, a jest ich mnóstwo. Można by rzec, że każde działanie monarchy oparte jest na jakieś ustalonej zasadzie. Mnie najbardziej zaciekawił fragment opisujący coroczne otwarcie parlamentu, tu każdy gest i słowo ma znaczenie, miałam wrażenie jakbym czytała opis „spektaklu”. To niesamowite zajrzeć za drzwi miejsc, które do tej pory dla mnie, owiane były tajemnicą.

W takich pozycjach, w moim odczuciu, bardzo istotne są fotografie i tu je znajdziemy 🙂 Dodają smaczku i realności tego o czym czytamy.

Byłam kiedyś w Londynie i z pewnością tam wrócę, mam już na swojej liście kilka miejsc, które koniecznie muszę zobaczyć, chociażby Tower of London, Muzeum Kawalerii, Zamek Windsor, Opactwo Westminster.

Bez wątpienia można stwierdzić, że Wielka Brytania to siła i potęga. Czy wiecie, że pierwsze metro w Londynie powstało w roku 1863, wtedy kiedy my Polacy walczyliśmy w powstaniu styczniowym?

Jeśli macie ochotę na duchowy pobyt w królewskim świecie, koniecznie sięgnijcie po tę książkę 🙂

Informacje dodatkowe o Korona. Fenomen najpotężniejszej monarchii:

Wydawnictwo: Marginesy