Okładka książki - Kos

Kos

Książkę wygrałam jakiś czas temu w konkursie. Długi czas spędziła na półce, czekając na swoją kolej.
Nadszedł ten moment i przyszła pora na recenzję. Tym razem jest to kolejny debiut literacki. Lubię czytać debiutanckie powieści bo mają w sobie powiew świeżości. Zazwyczaj jednak mam duże oczekiwania wobec takich nowości. Rozpoczynając przygodę z książką Anastazji Drabot liczyłam na to, że czymś mnie miło zaskoczy, że będzie tu coś nowego, innego niż w kryminałach, które do tej pory czytałam (a trochę już ich było), coś co sprawi, że pomyślę sobie: "łał ale to dobre". I jak wypadł w mojej ocenie "Kos"? Szczerze mówiac szału nie ma. I żeby była jasność: nie twierdzę, że to zła książka, tylko zwyczajnie tym razem nie trafiła w mój gust czytelniczy. A jak wiadomo gusta są różne i zapewne "Kos" niejednemu z was będzie się podobać.
Powieść Anastazji Drabot mogłabym nazwać lekkim kryminałem ze szczyptą obyczajówki. Mi zabrakło tu przede wszystkim skomplikowanej kryminalnej łamigłówki. Dla mnie była ona zbyt prosta. Autorce nie udało się mnie zaskoczyć ani zmylić w toku śledztwa. Niestety nie porwała mnie atmosfera tej powieści. Brakowało mi uczucia narastającego napięcia i mrocznego klimatu, przez co nie do końca czułam się wciągnięta w świat kryminalnego śledztwa. Sporym minusem tej książki jest też słaby reaserch autorki dobrze widoczny w niektórych fragmentach. Mamy śedztwo prowadzone w Polsce i w takich realiach raczej nie byłoby moźliwe by jeden policjant został odsunięty od sprawy przez swojego kolegę, albo nie mógłby zaangażować w śledztwo dziewczyny, która jest jednocześnie bardzo istotnym świadkiem przestępstwa. W tych momentach czytałam z lekkim przymróżeniem oka. Sądzę, że przez brak dobrego reaserchu ta książka utraciła wiele ze swojej wiarygodności. Ale oczywiście pamiętajcie, że to tylko i wyłącznie moja subiektywna ocena.
A jakie są plusy?
Zdecydowanie mocną stroną tej historii są ciekawe opisy miejsc akcji, dobre dialogi bohaterów i zawiłe relacje , które ich łączą pełne romansów, zazdrości, sekretów i podejrzanych interesów. Wydaję się, że każda z postaci wykreowanych przez autorkę ma coś na sumieniu, nawet niepozorna starsza pani. Dużym plusem jest też eleganckie domknięcie powieść. Wszystkie wątki zostały tutaj doprowadzone do końca i wyjaśnione co jest bardzo satysfakcjonujące. Na szczególną uwagę zasługuje sposób wydania książki. Ciekawa grafika na okładce, jej faktura i ilustracje wewnątrz przykuły moją uwagę już gdy wyjmowałam powieść z paczki. Większość czytelników będzie z przyjemnością eksponować taki egzemplarz w swojej biblioteczce. To bardzo udane wydanie.
Podsumowując: Anastazja Drabot moim skromnym zdaniem zmierza w dobrym kierunku. Ciekawa jestem jak potoczą się jej dalsze pisarskie losy. Coś mi się wydaje, że jeszcze usłyszymy o tej autorce i przyjdzie taki moment w jej karierze, że swoją kolejną książką wgniecie czytelnika w fotel. Tego życzę z całego serducha.
" Kosa" natomiast polecam wszystkim tym, którzy wolą mniej skomplikowane i lżejsze kryminały.

Informacje dodatkowe o Kos:

Wydawnictwo: Muza