"Koszmary senne. Skąd się biorą, jakie mają znaczenie dla twojej psychiki i jak odzyskać nad nimi kontrolę" to nie jest kolejna książka typu sennika, ale zupełnie coś innego.
To publikacja, dzięki której możemy dowiedzieć się więcej na temat snów. Sny od dawna ciekawiły ludzi i chętnie je interpretowali, chociaż nie zawsze w prawidłowy sposób.
" Sny od wieków bywały inspiracją dla niezliczonych artystów i wynalazców. "
" Jedno wiem na pewno: ludzie uwielbiają mówić o swoich snach. "
Zdrowy i mocny sen jest potrzebny każdemu człowiekowi. Jednak nie każdy człowiek może spokojnie spać. Wielu osobom śnią się koszmary, a one nie pozwalają nie tylko na zdrowy sen, ale burzą również spokój na całe dnie. Ciągłe myślenie o złych snach nie jest dobre dla każdego. Może odbijać się na zdrowiu zarówno psychicznym jak i fizycznym, bo człowiek niewyspany jest zmęczony i sfrustrowany. Nie funkcjonuje tak, jak należy.
A różni badacze snu, ale też i lekarze powtarzają ciągle, że sen jest zdrowy i potrzebny człowiekowi a marzenia senne mogą być nawet formą nocnej terapii.
Ludzie lubią rozmawiać o snach a jest to temat dosyć ciekawy. A rozmowy o snach mogą ułatwiać poruszanie nawet trudnych tematów, co może powodować głębszą więź i empatię. Przecież tak naprawdę to przesypiamy jedną trzecią doby i nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że przez dużą część tego czasu śnimy. Po prostu niektórzy nie potrafią przypomnieć sobie o czym śnili.
Gdy jednak śnią się komuś koszmary i dodatkowo powtarzają się niemal co noc, wtedy nie ma już mowy o spokojnym śnie i wypoczynku. Koło się zamyka, bo ciągle wtedy myśli krążą wokół tego koszmaru i trudno o nim zapomnieć.
Autorka pracując w laboratorium snu przytacza naukowe badania, dzięki którym łatwiej można zrozumieć nie tylko specyfikę samego śnienia, ale też zrozumieć dlaczego jedni mają miłe sny a inni zaś koszmary. Podobno można nawet ćwiczyć świadome śnienie...
" Burzliwe i niepokojące sny wywołują w organizmie realny stres, który przenosi się potem do życia na jawie. "
" Przede wszystkim śnienie można traktować jako zachowanie wyuczone. Każdy z nas przyzwyczaja się z biegiem lat śnić w określony sposób. "
Autorka bez naukowej przesady wyjaśnia dlaczego złe sny mogą się pojawiać w danym okresie i jak sobie z tym radzić. Nauka stwarza coraz więcej możliwości korzystania ze snów.
Książka bardzo ciekawa, tak zresztą jak i sam temat. Bo pewnie każdy z nas zastanawiał się kiedyś nad tym, dlaczego śnimy i czy to ma jakieś znaczenie. Czy sny mogą przepowiadać przyszłość? Niektórzy tak twierdzą i interpretują sny po swojemu. Czy to jest prawidłowe? Nie wiem. Ja bardzo rzadko sobie przypominam o czym śniłam, a koszmary mnie nie dopadają, więc nie mam z tym problemu.
Książkę przeczytałam dzięki BONITO i serwisowi Dobre Chwile.
Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2026-02-25
Kategoria: Medycyna i zdrowie
Tytuł oryginału: Nightmare Obscura: A Dream Engineer's Guide Through the Sleeping Mind
Myszka77