Okładka książki - Krawcowe z Auschwitz. Prawdziwa historia kobiet, które szyły, żeby przetrwać

Krawcowe z Auschwitz. Prawdziwa historia kobiet, które szyły, żeby przetrwać

... Spędziłam w Auschwitz tysiąc dni i każdego z tych dni mogłam zginąć na tysiące sposobów...
Lucy Adlington to brytyjska historyczka i pisarka , która zainspirowana relacjami krawcowych z Auschwitz postanowiła opisać ich niezwykłe historie.
Kobiety będące krawcowymi, aby uniknąć komór gazowych projektowały i szyły modne ubrania dla nazistów.
Szwalnię założyła żona komendanta Hossa, ale nie tylko ona patronowała tej działalności ponoć zamówienia szły z samego Berlina.
Pracę tę wykonywały młode wykwalifikowane więźniarki, przeważnie Żydówki, które szyły, aby przeżyć.
Autorka przeprowadziła rozmowę z Brachy Kohut, która opisała o tym co spotkało ją oraz jej towarzyszki w miejscu gorszym niż piekło.
Przyznam, że na ogrom literatury o tej tematyce, z tak obszerną pracą na temat krawcowych z Auschwitz, spotykam się pierwszy raz. Autorka przeprowadziła bardzo wnikliwą pracę nad zebraniem materiałów, zdjęć,a ilość odnośników jest wręcz imponująca.
To nie tylko książka o krawcowych, ale w głównej mierze o obozie w którym człowiek tracił człowieczeństwo i stawał się numerem.
Jeśli interesujecie się tematyką obozową polecam zapoznać się z tym tytułem.

Informacje dodatkowe o Krawcowe z Auschwitz. Prawdziwa historia kobiet, które szyły, żeby przetrwać:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2022-05-17
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: The Dressmakers of Auschwitz: The True Story of the Women Who Sewed to Survive
Dodał/a opinię: Lukasz Turków

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Krawcowe z Auschwitz. Prawdziwa historia kobiet, które szyły, żeby przetrwać

Kup książkę Krawcowe z Auschwitz. Prawdziwa historia kobiet, które szyły, żeby przetrwać