„Obserwatorzy. Są wszędzie. Olbrzymie stado siedzi nieruchome na krokwiach podtrzymujących kamienny sufit wieży, owijając się skrzydłami i zasłaniając oczy. Jakby były w żałobie”.
Elloren po trudnym pierwszym roku na uniwersytecie kontynuuję dalszą naukę. Silniejsza o nowe doświadczenia, nowych przyjaciół i nowe cele do zrealizowania. Nie jest łatwo być potomkinią Czarnej Wiedźmy, która miała wielu wrogów. Za naszą główną bohaterką stoją jednak bracia i przyjaciele, którzy nie pozwolą na krzywdy. Tym bardziej że zbliża się wojna.
Do jakich wydarzeń doprowadza działania Vogela? I czy Elloren odnajdzie w sobie moc?
Świeżo po skończeniu czytania piszę recenzje i sama nie wiem co Wam mam napisać. Dzieje się tu tak dużo, że nie sposób w pierwszej chwili tego ogarnąć. Trzeba być czujnym i obserwować wszystko doszukując się prawdy.
Zbliża się czas, w którym uważnie trzeba dobierać przyjaciół, gdyż wrogowie czają się za każdym rogiem. Nasi bohaterowie muszą zmierzyć się z czymś, czego się nie spodziewali. Elloren mimo braku dostępu do mocy robi wszystko by wspomóc ruch oporu.
„Nie mogę dać się w to wciągnąć. Muszę z tym walczyć. Zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Nawet jeśli alternatywą jest bezsilność”.
Autorka wykreowała fantastyczny świat, którego nie sposób przeoczyć i zignorować. Jak już raz do niego wejdziesz, to nie będziesz chciał go opuszczać.
Wielobarwne postacie dodają tylko uroku całemu temu światu. Spotkanie z wilkołakami, ikarytami, selkie, fae czy amazkami potęguje ciekawość, co będzie dalej. Jak wiele mogą znieść stworzenia, które nazywa się Złem Wcielonym.
Zachwycona tym wszystkim nie chciałam przerywać lektury, choć na moment. I teraz pozostaje mi czekać na ciąg dalszy, a jest na co czekać. Zakończenie zwiastuje, że będzie dużo się działo w kolejnej części. Pewne sekrety wyjdą na jaw i zmienią wszystko.
Bardzo polecam.
Wydawnictwo: Marginesy
Data wydania: 2025-03-05
Tytuł oryginału: The Iron Flower The Black Witch Chronicles, #2
Anitka_170
Elloren Gardner jest łudząco podobna do swojej babki, która zyskała sławę dzięki odparciu sił wroga podczas ostatniej wojny o królestwo. Lud wierzy, że...