Okładka książki - Krysia. Mała książka wielkich spraw

Krysia. Mała książka wielkich spraw

"Czy do wychowania dzieci można się w ogóle przygotować?
Nie można"

"Krysia - mała książka wielkich spraw" to nie jest książka dla dzieci. To książka dla nas, rodziców. Opisuje przygody małej, pięcioletniej Krysi jednocześnie przekazuje ważne treści.
Krysia ma młodszego brata Jurka. Chodzi do przedszkola. Jej mama pracuje i opiekuje się dziećmi. Jak sama podkreśla jest semisamotna, bo mąż rzadko bywa w domu- taka praca.

Autorka na początku zaznacza, że z książki niczego się nie nauczymy. Nie mogę się z to zgodzić. Jestem młodą mamą i dopiero zaczynam się swoją rodzicielską przygodę. Wydaje mi się, że każdy z nas ma w głowie jakieś wyobrażenie tego jak wszystko ma wyglądać, ale dzieci czasem chcą żyć po swojemu, a nie w narzuconym przez nas schemacie. Krysia często zaskakuje swoją mamę. Czasem nie zachowuje się tak jakby chciała tego mama, a czasem potrafi, całkiem nieświadomie, podnieść ją na duchu, kiedy wydaje się jej że jest do niczego. Autorka kilkakrotnie podkreśla, że dzieci są czystą kartą i to z jakimi przekonaniami wejdą w dalsze życie w bardzo dużej mierze zależy od Nas. Zgadzam się z tym. Dobrym przykładem jest opis sytuacji z przedszkola, kiedy Krysia miała tęczowe włosy z których była dumna, a po wyjściu z przedszkola już ich nienawidziła. Czy to kolejny dowód na to że szkoła zabija indywidualność?
Książka pokazuje prawdziwe oblicze macierzyństwa. Zmęczenie, zdenerwowanie, szycie stroju na bal przebierańców późno w nocy. Dalekie jest to od zdjęć instagramowych, szczęśliwych, idealnych mam, które zalewają Internet. Macierzyństwo jest trudne i wymagające, ale dzieci potrafią odwdzięczyć się w najmniej spodziewanym momencie. Kochają nas rodziców takimi jakimi jesteśmy, bez makijażu i poczesanych włosów.
Krysia jest rezolutną dziewczynką, a książka potrafiła mnie rozbawić jak i mocno wzruszyć.
Myślę że każdy rodzic powinien sięgnąć po tę książkę. Jesteśmy najlepszymi rodzicami dla swoich dzieci.
"W życiu nic nie trzeba kupować... - spuentowała, odwracając twarz do ściany - ...w życiu, tato, to trzeba spać na trawie i wywoływać zdjęcia..."
"Nie marnować czasu, nie trwonić, obok cudzych wyborów przechodzić, swoim kibicować."

Informacje dodatkowe o Krysia. Mała książka wielkich spraw:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2019-11-18
Kategoria: Literatura faktu, reportaż
ISBN: 978-83-66431-04-1
Język oryginału: Polski
Dodał/a opinię: Katarzyna Bębenek

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Krysia. Mała książka wielkich spraw

Kup książkę Krysia. Mała książka wielkich spraw

Krystyno, nie denerwuj matki
Michalina Grzesiak 0