Okładka książki - Kryzys

Kryzys

"Warto doceniać małe rzeczy. Umieć dostrzec wartości w jakichś momentach, pojedynczych chwilach. One w połączeniu potrafią zbudować ogólną satysfakcję z życia."

Proza życia - to określenie pierwsze przychodzi mi na myśl o książce "Kryzys" Radosława Dąbrowskiego. To jedna z tych niespiesznych historii, w której niewiele się dzieje ale dużo się myśli. Tak, myśli, rozterki i rozważania głównego bohatera przeważają w tej powieści.

Andrzej - wykładowca akademicki z powodu śmierci ojca wraca do rodzinnego miasta. Przygotowania do pogrzebu skłaniają go do przemyśleń na temat życia i śmierci, sensu istnienia czy innych ważnych kwestii. W tym czasie odbywa też sentymentalną wędrówkę po mieście, odwiedzając miejsca znane z młodości, spotyka dawnych znajomych. Tytułowy kryzys w dużej mierze dotyczy kryzysu egzystencjalnego Andrzeja, ale także i przede wszystkim - kryzysu wiary.

Z pewnością nie można odmówić autorowi wrażliwości i obycia w kulturze. Nawiązania do filmów i sztuki były dla mnie bardzo ciekawe. Książka podejmuje ważne, życiowe tematy, które prędzej czy później każdy z nas przeżyje. Przeszkadzały mi trochę filozoficzne i moralizatorskie wstawki. Odrywały moją uwagę, nie mogłam się na nich skupić. Przez to książka była dla mnie momentami "przegadana". Szkoda też, że wiele dialogów zostało urwanych w kluczowym momencie. Nie lubię niedopowiedzeń. Ale może właśnie tak miało być?

Patrząc całościowo książka należy do tych inteligentnych, której autor nie boi się trudnych tematów i za sprawą głównego bohatera chce przekazać nam pewną życiową mądrość. To wymagająca lektura. Myślę, że do czytania "Kryzysu" trzeba mieć odpowiedni nastrój i wewnętrzny spokój. I ja to chyba miałam bo ostatecznie nie odbieram źle tej książki.

Informacje dodatkowe o Kryzys:

Kup książkę Kryzys

Gra cieni
Radosław Dąbrowski0
Okładka ksiązki - Gra cieni

Rok 1957. Uznany bostoński detektyw Frank Sullivan otrzymuje zlecenie przeprowadzenia śledztwa w sprawie zaginionego mnicha z zakonu znajdującego się na...