Bardzo lubię książki, w których pojawiają się słowiańskie klimaty, więc bez wahania sięgnęłam po „Kukułkę i wronę”, tym bardziej że mnóstwo osób zachwycało się nią na Instagramie. Często w takich przypadkach spotyka mnie duże rozczarowanie, ale tutaj tak nie było, choć przyznam, że od połowy książka trochę mnie miejscami nudziła. Dlaczego? Bo spodziewałam się wielkiej przygody i silnej, samodzielnej bohaterki, a tymczasem dostałam romans i kobietkę, którą trzeba wzmocnić męskim ramieniem i pokierować nią, bo sama, bidula, nie da rady. Szkoda, ale to nie znaczy, że książka mi się nie podobała. Gdy już odrzuciłam na bok swoje oczekiwania, pozwoliłam się poprowadzić tej historii i wciągnęła mnie bardzo. I na pewno sięgnę po drugi tom, bo chcę się dowiedzieć, co Autorka wymyśliła dla naszych bohaterów.
Mam mieszane uczucia jeśli chodzi o mieszanie słowiańskich wątków z fantasy, bo tutaj bóstwa i stwory znane z naszej mitologii mieszają się z wymyślonymi i nie jestem pewna, czy to działa na korzyść fabuły. Mam wrażenie, ze w naszej mitologii i historii z powodzeniem znalazłyby się odpowiedniki tych fantastycznych bóstw i postaci. A z drugiej strony – może lepiej że religią, która słowiańskość wypiera, nie jest chrześcijaństwo, bo wtedy ktoś mógłby postawić z tego zarzut autorce.
O czym jest książka? O dziewczynie, która jako jedyna z rodu, ucieka przed rzezią dokonaną przez wrogów i szuka sprzymierzeńców, którzy pomogą jej odzyskać nie tylko dom, ale też – wyzwolić mieszkańców i uchronić bóstwa i święte gaje przed zbezczeszczeniem. W książce pojawia się leszy, Baba Jaga, Dziewanna, Boruta, bannik, ale są też inne postaci – nowe bóstwa narzucane przez wrogów, nowe obyczaje wypierające pradawne wierzenia.
Akcja nie płynie bardzo szybko, a od połowy chwilami robi się nudnawo, ale nie na tyle, żeby się zniechęcić, bo los bohaterów jednak nas obchodzi.
Myślę, że spodoba się miłośnikom słowiańskich legend, magii, fantastyki, ale też fankom romansów.
Wydawnictwo: Oficynka
Data wydania: 2020-06-30
Joanna Tekieli
Zanim wróg zagarnie księstwo W poszukiwaniu sprzymierzeńców Warcisława trafia na dwór potężnego kniazia Dargorada. Aby udowodnić zarówno jemu, jak i pozostałym...
Jestem niezniszczalnym drzewem twojego serca. Przed Warcisławą walka o odrodzenie jej rodu i odbudowanie chramu bogini, spalonego przez najeźdźców. Po...