"Cenisz sobie wolność, więc dajesz ją innym. Myślę, że to dlatego kochasz kwiaty grobowe. I to dlatego one kochają ciebie"
Historia, w której dużą rolę odgrywają kwiaty - i to wcale nie piękne kwiaty, a okrutne, przerażające i zdolne doprowadzić do śmierci? Intrygujący pomysł na historię, prawda? Zdecydowanie coś nowego, odświeżającego. Kwiaty grobowe nie pojawiają się jedynie tu w tytule, bo cała historia jest nimi przesiąknięta. To właśnie dzięki nim historia ma ten wyjątkowy klimat - mroczny, okrutny i sprawiający, że napięcie towarzyszy od pierwszych strony. Nie jest to jednak książka, którą polubiłam od razu. Początkowo czytało mi się ją dosyć ciężko i opornie, ale zdecydowanie warto było przebrnąć przez początek, bo ostatecznie historia okazała się naprawdę bardzo dobra.
Akcja nie rozwija się szybko. Wszystko toczy się swoim własnym, powolnym tempem. Madalina po tym, co stało się z jej siostrą, przejmuje jej rolę. Ma nie tylko wyjść za mąż za księcia Acus, ale również zrealizować pewien plan. Tylko jaki to plan? I co właściwie stało z jej siostrą? Dlaczego Madalina to dziewczyna, która zupełnie nie odnajduje się w dworskich intrygach. Dziewczyna, która zawsze była szczęśliwa wtedy, gdy mogła żyć w swoim ogrodzie i pielęgnować kwiaty grobowe. Dziewczyna, która nie nigdy nie była taka jak jej bliźniaczka.
Świat fantastyczny został wykreowany w cudowny sposób. Jest bardzo bogaty i choć początkowo może niczym specjalnym się nie wyróżnia, im dalej, tym zdecydowanie jest coraz ciekawiej. W pewnym momencie pojawiły się takie zwroty akcji i komplikacje, że kompletnie nie wiadomo było, o co tutaj chodzi. Dlaczego wszystko się tak rozwinęło? Skąd to wszystko? To było w tym najlepsze, bo historia okazała się kompletnie nieprzewidywalna. Wątek Yoricka? Zdecydowanie to właśnie nim autorka najbardziej mnie zaskoczyła.
Kiedy wydawało się, że to już ten moment, w którym wszystko zacznie wychodzić na jaw i nic więcej nie będzie w stanie zaskoczyć czytelnika - nagle bum. Okazuje się, że to było bardzo błędne przekonanie. Wszystko komplikuje się coraz bardziej, a od historii nie da się oderwać. Wszędzie intrygi, plany i tajemnicze - nie wiadomo czego można się spodziewać. Napięcie i poczucie oczekiwania nie ustają ani na chwilę. Madalina również decyduje się przestać grać według zasad narzuconych przez innych. Uświadamia sobie, że ma dość bycia traktowaną jak przedmiot.
Dzieje się tutaj naprawdę wiele rzeczy, które są nowością w świecie fantastyki. Nie chodzi tylko o same kwiaty grobowe, ale przede wszystkim o to, co dzieje się z bohaterką i jej więź z siostrą. Powtórzę się, ale to było naprawdę coś świeżego i nowego.
Postacie są bardzo intrygujące. Madalina prowadzi własne śledztwo, próbując odkryć, co się stało z jej siostrą i znaleźć winnego, a jednocześnie stara się zrealizować swoje zadanie. Z czasem zaczyna coraz bardziej drążyć i odkrywać kolejne tajemnice, przez co okazuje się, że nic nie jest takie, jak jej się wydawało. Od początku najbardziej intrygował mnie książę. Nie da się ukryć, że początkowo w ogóle nie wzbudził mojej sympatii. Niedojrzały, skupiony wyłącznie na zabawie i alkoholu. Niby niczym szczególnym się nie wyróżniał, ale jednak cały czas z tyłu głowy pojawiała się myśl, że przecież tak nie może być. Czy on naprawdę taki jest, czy jednak to wszystko gra? To właśnie sprawiało, że wyczekiwałam kolejnych scen z jego udziałem, żeby dowiedzieć się o nim czegoś więcej.
W książce pojawia się także delikatny wątek romantyczny. Jest subtelny i w żaden sposób nie dominuje fabuły. Idealny slow burn.
"Idea jest taka, że prawdziwa przyjaźń rodzi się wtedy, gdy poznajesz kogoś takim, jakim jest naprawdę, i mimo to nadal go kochasz"
Zakończenie? Zaskakujące, pełne emocji, a jednocześnie dające poczucie satysfakcji. To książka, która nie tylko zaskakuje finałem, ale całą swoją treścią. Naprawdę bardzo dobra historia, po którą zdecydowanie warto sięgnąć, jeśli ktoś lubi mroczniejszą fantastykę.
Na koniec warto zwrócić uwagę na przepiękne wydanie. Oczywiście, w przypadku tego wydawnictwa to nie jest nic zaskakującego , bo wszystkie wydawane przez nich książki wyglądają cudownie. Prawda?
Wydawnictwo: Sonia Draga
Data wydania: 2026-05-13