„Lato pełne tajemnic” autorstwa Katarzyny Wierzbickiej to drugi tom cyklu „Córka maga”. Ale uwierzcie — to coś więcej niż zwykła kontynuacja. To emocjonalna podróż w głąb rodzinnych tajemnic i magii ukrytej w codzienności.
Mimo nieznajomości pierwszej części nie odczułam nawet minimalnego zdezorientowania, ponieważ autorka delikatnie wprowadza kluczowe elementy wcześniejszych wydarzeń, co umożliwia łatwe wdrożenie się w treść.
Magda wraca na kemping z rodziną, ale tylko ona pamięta, co wydarzyło się wcześniej — i tylko ona zachowała swoje moce. Jej tata — mag — zapomniał, a mama i rodzeństwo nie mają pojęcia, że coś było nie tak. A jednak magia znów się budzi.
Czułam jej zagubienie i tęsknotę za tatą, który w ogóle nie pamięta magicznego życia i z dnia na dzień staje się coraz bardziej wycofany z emocjonalnego bytu rodziny.
Autorka w wyjątkowo wciągający sposób łączy słowiańską magię z wakacjami w kamperze. Z jednej strony mamy sielskie lato — jezioro, las, komary, planszówki. Z drugiej — groza czająca się w cieniu, mroczne istoty takie jak Połownik, smok czy Południca, oraz narastający z każdą stroną niepokój. Czasem miałam wrażenie, że mimo tylko subtelnego narastania mroku, niepokojący ton potrafi pojawić się zaskakująco mocno — co może być zbyt intensywne dla wrażliwszych młodszych czytelników.
Zdecydowanie muszę oddać pokłon autorce za bardzo obrazowe przedstawienie emocji nastolatki — nie boi się pokazać smutku, gniewu i niezrozumienia. Magda to bohaterka, z którą można się utożsamić — walczy nie tylko z magią, ale i z poczuciem samotności oraz brakiem zaufania.
🟰 Podsumowanie:
„Lato pełne tajemnic” to opowieść o samotności, odpowiedzialności i o tym, jak bardzo czasem pragniemy, by ktoś nas naprawdę zrozumiał.
To historia o magii — ale przede wszystkim o człowieku.
O dziewczynce, która próbuje skleić świat, zanim rozpadnie się na dobre.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-04-02
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Ilustracje:Wioleta Herczyńska
na_ksiazke_skaza
Rozpoczęło się odliczanie do Świąt! W wiosce Świętego Mikołaja trwają już przygotowania. Odbieranie listów, produkcja zabawek, pakowanie, przygotowanie...
Agata Filipiak przechodzi trudny okres w życiu zawodowym. Rzuca stabilną posadę redaktorki i zatrudnia się w przedszkolu na stanowisku woźnej. Niestety...