„Lato pełne tajemnic” autorstwa Katarzyny Wierzbickiej to drugi tom cyklu „Córka maga”. Ale uwierzcie — to coś więcej niż zwykła kontynuacja. To emocjonalna podróż w głąb rodzinnych tajemnic i magii ukrytej w codzienności.
Mimo nieznajomości pierwszej części nie odczułam nawet minimalnego zdezorientowania, ponieważ autorka delikatnie wprowadza kluczowe elementy wcześniejszych wydarzeń, co umożliwia łatwe wdrożenie się w treść.
Magda wraca na kemping z rodziną, ale tylko ona pamięta, co wydarzyło się wcześniej — i tylko ona zachowała swoje moce. Jej tata — mag — zapomniał, a mama i rodzeństwo nie mają pojęcia, że coś było nie tak. A jednak magia znów się budzi.
Czułam jej zagubienie i tęsknotę za tatą, który w ogóle nie pamięta magicznego życia i z dnia na dzień staje się coraz bardziej wycofany z emocjonalnego bytu rodziny.
Autorka w wyjątkowo wciągający sposób łączy słowiańską magię z wakacjami w kamperze. Z jednej strony mamy sielskie lato — jezioro, las, komary, planszówki. Z drugiej — groza czająca się w cieniu, mroczne istoty takie jak Połownik, smok czy Południca, oraz narastający z każdą stroną niepokój. Czasem miałam wrażenie, że mimo tylko subtelnego narastania mroku, niepokojący ton potrafi pojawić się zaskakująco mocno — co może być zbyt intensywne dla wrażliwszych młodszych czytelników.
Zdecydowanie muszę oddać pokłon autorce za bardzo obrazowe przedstawienie emocji nastolatki — nie boi się pokazać smutku, gniewu i niezrozumienia. Magda to bohaterka, z którą można się utożsamić — walczy nie tylko z magią, ale i z poczuciem samotności oraz brakiem zaufania.
🟰 Podsumowanie:
„Lato pełne tajemnic” to opowieść o samotności, odpowiedzialności i o tym, jak bardzo czasem pragniemy, by ktoś nas naprawdę zrozumiał.
To historia o magii — ale przede wszystkim o człowieku.
O dziewczynce, która próbuje skleić świat, zanim rozpadnie się na dobre.
Wydawnictwo: Mięta
Data wydania: 2025-04-02
Kategoria wiekowa: 9-12 lat
Ilustracje:Wioleta Herczyńska
na_ksiazke_skaza
Gosia wprost nie może doczekać się klasowej wycieczki do lasu. Gdy zbliża się długo wyczekiwany wyjazd, nic nie idzie po myśli dziewczynki. Gosia doświadcza...
Kłótnie między rodzeństwem zdarzają się nierzadko i przyprawiają o ból głowy wielu rodziców. Warto więc sprawdzić, jakie rozwiązanie na sprzeczki znajdą...