Okładka książki - Lato utkane z marzeń

Lato utkane z marzeń

Jeśli macie ochotę spędzić parę miłych chwil w pensjonacie w Bieszczadach, z dala od zgiełku miasta, tłumów turystów i popularnych szlaków, na których trzeba czekać godzinami na wejście na szczyt – sięgnijcie po „Lato utkane z marzeń” Gabrieli Gargaś. Traficie do małego miasteczka Złotkowo i poznacie ludzi, którzy w nim żyją i pracują.

Ale jeśli szukacie beztroskiej atmosfery, sielanki i życia usłanego różami – to możecie się trochę rozczarować, bo książka pani Gabrieli pełna jest złamanych serc, podeptanych uczuć, zdrad, beztroskich mężczyzn, którzy porzucają swoje kobiety i tęsknoty za uczuciem. Choć słodyczy i sielskości też nie zabraknie 😊

Jedna z bohaterek książki jest Michalina, która po śmierci matki wychowuje swojego brata Bartka. Ich ojciec jest niebieskim ptakiem, Piotrusiem Panem, który nie potrafi osiąść w jednym miejscu i ciągle pojawia się i znika, nie odbierając telefonów i nie dając znaku życia. Rani w ten sposób małego Bartka, ale nie potrafi się zmienić… Michalina prowadzi Różany Pensjonat i chwilami ma dość codziennej rutyny i ciężkiej pracy. Z drugiej strony kocha to miejsce, kocha Złotkowo i czuje, że to jest właśnie jej miejsce na ziemi. Kocha też braciszka, któremu stara się zastąpić matkę i pragnie go uchronić przed cierpieniem, co oczywiści jest niemożliwe. Ich ojciec jego Kenijczykiem, oboje maja więc śniadą skórę, co staje się powodem nietolerancji ze strony rówieśników Bartka. Chłopiec nie rozumie, dlaczego inność uważana jest za wadę i trudno jest mu się pogodzić z wyzwiskami, z jakimi spotyka się na wymarzonych półkoloniach… Na szczęście szybko zaprzyjaźnia się z dziewczynką, która przyjeżdża do Złotkowa w odwiedziny do swojej babci – i lato znów nabiera dla niego kolorowych barw.

Jego siostrze jednak wcale nie jest do śmiechu – mężczyzna, z którym od jakiegoś czasu była związana, Artur – zaczyna się od niej oddalać. Michalina miała nadzieję, że starszy, dojrzały partner, który ma za sobą rozwód, będzie potrafił zbudować z nią szczęśliwy związek – jednak wcale się tak nie dzieje. Przyjazd dzieci Artura tylko zaognia całą sytuację – w efekcie Michalina zostaje ze złamanym sercem, ale – jak przystało na Gabrielę Gargaś – długo cierpieć nie będzie 😊 Wkrótce w pensjonacie pojawia się intersujący młody mężczyzna – Przemek, z którym Michalina znała się od dzieciństwa. Czy stanie się on remedium na smutki Michasi? Czy poskleja jej złamane serce i pomoże wygoić się wszystkim ranom zadanym przez Artura?

Inną bohaterką „Lata utkanego z marzeń” jest Amelia. Jej historie poznajemy w dwóch płaszczyznach czasowych: koniec lat dziewięćdziesiątych i początek XXI wieku oraz współcześnie – kiedy przyjeżdża do Złotkowa do swojej matki, Jadwigi, wraz z dwiema córeczkami Wiktorią i Mary Ann. Amelia także doznała wielu krzywd w życiu – dwaj mężczyźni, którym zaufała, okazali się niedojrzałymi chłopcami, na których nie mogła liczyć. Jako nastolatka uciekła z domu. Rodzice, zajęci zarabianiem pieniędzy, nie poświęcali jej czasu, czuła się nieważna i niekochana, więc kiedy poznała Roberta, który przekonywał ją o swojej miłości – zdecydowała się pojechać z nim w świat. Jednak wielka miłość okazała się tylko złudzeniem, które nie wytrzymało konfrontacji z rzeczywistością.

W Złotkowie Amelia poznaje Marka, który wydaje się ideałem: ciepły, dowcipny, zaradny, mądry i seksowny. Ma własne gospodarstwo (domek jak z bajki, ogród tonący w kwiatach, zwierzęta, które nie muszą bać się, że trafią na talerze w formie obiadu…). Czytelnik cały czas czeka, gdzie tu haczyk – i haczyk się ujawnia. Dość przewidywalny.

Generalnie sytuacje przedstawione przez autorkę są dość typowe i łatwe do przewidzenia. Ale pani Gabriela chce nam pokazać, że nawet kiedy źle się dzieje, kiedy nasze plany sypią się w gruzy, a wszystko wokół zdaje się być przeciwko nam – można znaleźć kogoś, kto nam pomoże i dzięki komu świat zaczyna znów być piękny i kolorowy. Inna rzecz, że tym kimś u Gabrieli Gargaś – zwykle jest nowy mężczyzna, który poprawia ten świat tylko na moment, bo potem znów okazuje się, że po pocałunku książę zmienia się w ohydną ropuchę… Przyznam, że toksyczność tych wszystkich kolejnych opisywanych relacji damsko-męskich była dla mnie męcząca, podobnie jak fakt, że w XXI wieku dorosłe kobiety nie mają pojęcia o istnieniu antykoncepcji…

Powieść Gabrieli Gargaś to opowieść o wiecznym poszukiwaniu miłości i szczęścia, opowieść o marzeniach, o winie i przebaczeniu, o przedawnionych urazach, które nie pozwlajaą normalnie żyć; ale też o macierzyństwie – nie tym z pięknych reklam, ale takim zwyczajnym, codziennym… To także książka o przyjaźni i o tym, że drugi człowiek może zaprowadzić nas do nieba tylko po to, żeby potem zepchnąć w piekielną otchłań. Autorka przedstawia nam też rozmaitych gości pensjonatu – od typowych, wyluzowanych turystów, przez ludzi uciekających od codziennych kłopotów, po wiecznie narzekających malkontentów.

„Lato utkane z marzeń” to fajna lektura na lato – choć nie jestem fanką tego typu literatury. Chciałam odpocząć od krwawych zbrodni i przeczytać coś miłego i sentymentalnego, a dostałam lekturę miejscami mocno przygnębiającą. Choć ogólne przesłanie jest optymistyczne, bo autorka chce nam powiedzieć, że w każdym wieku i w każdych okolicznościach możemy spotkać bratnią duszę – musimy tylko być otwarci i nie zamykać się w swojej skorupie.

Czy Michalina odnajdzie szczęście u boku Przemka? A może pojawi się jeszcze ktoś inny? Czy Artur zrozumie, że popełnił błąd? Czy Amelia i Marek zostaną parą? Czy zagubiony i poraniony Michał pozwoli się wyleczyć Wiktorii? Aby poznać odpowiedzi na te pytania – musicie przeczytać powieść Gabrieli Gargaś.

Informacje dodatkowe o Lato utkane z marzeń:

Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2018-07-18
Dodał/a opinię: Joanna Tekieli

Zobacz opinie o książce Lato utkane z marzeń

Kup książkę Lato utkane z marzeń