Jak minął Waszym dzieciom pierwszy tydzień szkoły? U nas pierwsza klasa, więc wszystko nowe i powoli wszystkiego się uczymy. I właśnie w tym temacie mam dzisiaj fajną książkę Caroline Von St. Ange pod tytułem "Łatwiej. Co robić, by szkoła i nauka szły jak z płatka. Autorka książki jest doradczynią edukacyjną i przedstawia nam tutaj swoje przemyślenia na temat współczesnego systemu szkolnictwa oraz efektywnych metod nauczania. System edukacji jest przestarzały, od małego uczymy dzieci indywidualności a gdy ruszają do szkoły nagle muszą dostosować się do sztywnych reguł, co ich mocno ogranicza i powoduje bunt w chęci chodzenia do szkoły czy nauki. My rodzice z tej książki dowiemy się jakim typem ucznia jest nasze dziecko. Jeśli to poznamy to będziemy wiedzieć jak zmotywować nasze dzieci do nauki i jak wzmocnić ich mocne strony by rozbudować ciekawość a naukę przemienić w przyjemność a nie przykry obowiązek. Fajne jest to, że mamy tu na konkretnych przykładach wyjaśnione jak pracować nad motywacją dziecka. Bardzo wartościowy, ciekawy poradnik dla rodziców ale i dla nauczycieli. Bo przecież wszystkim nam zależy na dobru naszych dzieci. Polecam
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2024-09-11