„Lawrusznik” to książka, która otwiera cykl zatytułowany Seria gruzińska. Może i jest to romans mafijny, ale w zupełności niczym nie przypomina tych dotąd nam znanych.
Od samego początku otrzymujemy tu dużą dawkę brutalności, bezwzględności i bezduszności rosyjskiej, gruzińskiej oraz czeczeńskiej mafii, która nie ma litości nawet dla członków swej rodziny. Liczy się tylko to co rozkażą zwierzchnicy, przemoc, zyski i brutalne zasady. Reszta nie ma znaczenia, a kto się sprzeciwi tego czeka śmierć.
Główny bohater to Igor, który jako młody chłopiec stracił matkę. Oczytany, z dużą medyczną wiedzą zmarnował swój talent i wstąpił do mafii jak i jego brat. Wielką przyjemność sprawiało mu zabijanie i patrzenie, gdy z ofiary ulatniało się życie. Rzeźnik z zimną krwią wykonywał brudną robotę i dobrze się z tym czuł. Jednak na jego drodze stanęła niezwykle tajemnicza, bezdomna Sofia, która spowodowała, że sopel który miał w miejscu serca, zaczął nagle topić się.
Co wyniknie z tej znajomości? Czy ta dwójka ma szansę stworzyć udany związek. Jakie konsekwencje grożą Igorowi za złamanie zasad worów?
Jestem pod ogromnym wrażeniem tej historii, w której tyle się dzieje. Fabuła jest bardzo dynamiczna, ciekawa, szokuje i nieraz też przerazi.
Autorka zasługuje na moje uznanie i już jestem jej oddaną fanką. Postacie są tak charakterne, silne, niebezpieczne. Możemy zagłębić się w ich trochę popaprany umysł, poznać co myślą, odczuwają.
Cudowny, przystępny i plastyczny styl sprawił, że przez powieść się płynie, a wszystko jest przedstawione w bardzo rzeczywisty, wręcz namacalny sposób. Nie było nawet ułamka sekundy bym poczuła się znudzona i chciała odłożyć lekturę na bok. Emocje jakie odczuwałam były obecne przez cały czas i jeszcze długo nie mogłam ochłonąć po zakończeniu czytania.
Dlatego z całego serca chcę zachęcić was do poznania tej intrygującej książki. Jestem przekonana, że i wy w podobnym stopniu zachwycicie się tą opowieścią i będziecie usatysfakcjonowani. Warto poświęcić kilka godzin, by spędzić je z naprawdę genialną pozycją.
Ja polecam i chociaż jestem jeszcze zadumana, to czekam na wasze opinie.
Wydawnictwo: Otwarte
Data wydania: 2022-03-23
Izabela Hebda
Każda chwila ma szczególne znaczenie, jeśli może być twoją ostatnią. Alex urodził się z nieuleczalną wadą serca, a osoby nią obciążone rzadko dożywają...
Prequel serii „Matrioszka”. Od tej miłości wszystko się zaczęło.Marina od zawsze kochała Lukę, ale on traktował...