Powiem wam, że jestem naprawdę pod wrażeniem napisania tak cudownej książki, której strony hipnotyzowały mnie na tyle, że nie potrafiłam się od niej oderwać! Po pierwsze, uwielbiam motywy małych wiosek, gdzie niby wszyscy się ze sobą znają, ale rzadko kto z kim trzyma dobre relacje. Tutaj taką nieciekawą zdaniem mieszkańców wioski osobowością był sołtys o którym krążyły plotki i legendy. Oczywiście wszystkie przekazywane w głębokiej tajemnicy, bo nie godziło się bezpośrednio o tym rozmawiać. Mamy też dość zagadkową postać jaką jest Zielarka. Nikt nie zna jej imienia, ani wieku, choć zdaniem każdego była tam już od zawsze. Nie widziano również jej twarzy z powodu przyczyn, które będą nam przedstawione, ani nie są pewni, czy umie posługiwać się mową. Przychodzą do niej w potrzebie, bo wiedzą, że pomoże, lecz na pogaduchy nikt się specjalnie tam nie zaciąga. Boją się tego, co potrafi i wolą nie wiedzieć w jaki sposób co wykonuje. Wręcz przezabawną postacią jest tutaj Jadwiga, matka nastoletniej Barbary. Cokolwiek by się nie działo, to ona bardzo to przeżywa. Jest okropnie zazdrosna o swojego męża i kiedy na jej drodze staje kobieta o nazwisku Obszczydupka jest zdolna do wszystkiego. Nieco drażni ją zachowanie męża, który chce być nader gościnny i jest do niej miły, a sama Obszczydupka dość mocno to wykorzystuje. To kobieta nieco lekkich obyczajów, która potrafi grać jak najlepsza aktorka. Płeć męska nabiera się na jej dyrdymały z czego dochodzi później do niepotrzebnych konfliktów. Za największe szkaradztwo uważają wynalazek telefoniczny, który wybrzmiewa tylko, kiedy ktoś jest w potrzebie. Jego dźwięk powoduje, że każdy zastyga w bezruchu. Na nieszczęście pewnego dnia zadzwoni, a zdesperowana kobieta po drugiej stronie linii zgłosi zaginięcie swojej córki. Wieś stanie na nogi, lecz czym prędzej czmychnie do swoich domów, kiedy wyjdzie na to, że dziwny stwór grasuje w pobliżu. Dawne wierzenia, ludowa magia, strojne charaktery postaci i ktoś, kto może krzywdzić innych. Niesamowicie zabawna i wciągająca od pierwszych słów. Jestem nią zachwycona!
Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2022-10-17