Okładka książki - Lekcja hiszpańskiego

Lekcja hiszpańskiego

Dziś przychodzę z książką, która ma niesamowitą okladkę, po prostu przepiękną 😍😍
"Lekcja hiszpańskiego" autorstwa Aleksandry Pakuły to debiut, którego premiera miała miejsce kilka dni temu.

Bohaterką książki jest Adrianna, która po siedmiu latach w toksycznym związku uwalnia się od męża-tyrana i zostaje sama z pięcioletnią córką oraz z zasadzonymi alimentami na rzecz eksmęża. Z wynagrodzenia kosmetyczki nie stać jej na samodzielne życie, nie mówiąc już o alimentach. Postanawia wyjechać do pracy do Hiszpanii na kilka miesięcy, żeby zarobić na godziwe życie pracując w gastronomii w restauracji wujka. Jak tęskniącą za córką dziewczyna uciekająca od męża-kata poradzi sobie w nowej rzeczywistości? Czy uda jej się odciąć od przeszłości i ułożyć sobie życie na nowo?
Ta książka to początek dłuższej historii. Dowiadujemy się o tym tak naprawdę czytając ostatnie zdanie. Szkoda, że nie ma żadnej wzmianki, że jest to pierwsza część z wielu. Nie wiem dokładnie ile części planuje Autorka, ale tym początkiem mnie bardzo zaintrygowała. Przede wszystkim postacią Adrianny i jej historią, którą czytelnik powoli zaczyna odkrywać. Sugerując się opisem byłam nastawiona na rozbudowany wątek psychologiczny. Ale tak jak wspomniałam, w tej części otrzymałam tylko początek historii.
Niestabilna emocjonalnie bohaterka po przejściach leczy swoje rany seksem. Maks, szef kuchni w restauracji wujka, zostaje jej przyjacielem, łóżkowym również. I jeżeli postać Maksa jest jak dla mnie spójna, to z Adrianną mam taki problem, że nie potrafię zrozumieć jej zachowań.
Autorka kończy książkę zrzucając na czytelnika bombę i zostawia same znaki zapytania. Nie dowiedzieliśmy się ani jaką tajemnice skrywa Maks, ani do czego ostatecznie jest zdolny mąż Adrianny, ani jak bardzo znęcanie się skrzywiło psychikę bohaterki, bo tylko tym można tłumaczyć jej zachowanie. Poznaliśmy też wielu bohaterów drugoplanowych, którzy powinni odegrać jakąś rolę. Mam nadzieję, i na to czekam, że Autorka odpowie nam na wszystkie pytania w następnej części/ach i wszystko ułoży się w logiczną całość. Myślę, że po przeczytaniu całości będę w stanie powiedzieć o wiele więcej.
Gratuluję Autorce debiutu, gdyż zrobiła najważniejsze - zasiała we mnie ciekawość i będę z niecierpliwością wyczekiwać kontynuacji.

Informacje dodatkowe o Lekcja hiszpańskiego:

Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2021-07-21
Dodał/a opinię: Anastasiya Adryan

Tagi: bóg

Zobacz opinie o książce Lekcja hiszpańskiego

Kup książkę Lekcja hiszpańskiego

Bez hamulców
Aleksandra Pakuła0
Okładka ksiązki - Bez hamulców

Ona - czterdziestoletnia świeżo upieczona rozwódka, matka dwóch zbuntowanych nastolatków, profesjonalna i zdystansowana dziennikarka sportowa, która marzy...

Wiadomość od (nie)znajomego
Aleksandra Pakuła0
Okładka ksiązki - Wiadomość od (nie)znajomego

Czasem jedno kliknięcie wystarczy, by obudzić coś, co miało nigdy nie wrócić... ,,Na samą myśl o tym człowieku krew mnie zalewa. Nigdy, przenigdy nie...