Okładka książki - Liv

Liv

*współpraca reklamowa*

Swego czasu było dość głośno o tej książce. Choć okładka mnie nie do końca zachwyciła, to zrobił to opis, który dawał nadzieję na opowieść, w której młoda osoba podąża za marzeniami, a droga do ich spełnienia nie będzie usłana różami. Lektura w rzeczywistości mnie zawiodła, to lekka obyczajówka może nawet i młodzieżówka, w której zabrakło mi niemal wszystkiego.

Olive marzy o zostaniu aktorką, jednak jej marzenia teoretycznie nie mają prawa się spełnić, gdyż jej przyszłość została już zaplanowana. Dziewczyna pod pretekstem wyjazdu na studia do Cambridge, tak naprawdę zamierza poszukać szczęścia i zostać gwiazdą. Jednak marzenia, marzeniami a Liv z każdym dniem czuje się coraz bardziej zagubiona, gdyż jej plany nie wypalają. Kiedy poznaje Michaela, popularnego influencera, bardzo szybko się w nim zakochuje, a chłopak wciąga ją w świat zabawy, celebrytów i szans, które mogą zdeterminowanej dziewczynie pomóc w rozwoju kariery. Chłopak jednak ma swoje mroczne oblicze, którego Liv zdaje się nie dostrzegać.

No cóż, kolejny zawód, choć może nie największy w tym roku. Książka zapowiadała się fajnie, jednak już po kilku pierwszych stronach wiedziałam, że to jednak nie będzie to czego oczekiwałam. Fabuła była prosta, młoda dziewczyna posługując się kłamstwem wyjeżdża by spełniać marzenia i zderza się ze ścianą i brutalna rzeczywistością. Bardzo szybko zamiast na szczyt, trafia na popularne ale dosyć szemrane towarzystwo, w którym zaczyna się gubić. Choć stara się jeszcze coś osiągnąć, to jednak zostaje przyćmiona, skupia się na moim zdaniem toksycznym związku, a jej cel z każdym dniem coraz bardziej się oddala. Przez niemal całość fabuły patrzymy na zagubienie Liv, na jej niepewność, nieporadność, na zachłyśniecie się wolnością, a jej główne cele zostają zepchnięte na dalszy plan, dopiero gdzieś tam na końcówce pojawia się powrót do głównego tematu, ale i tak zostało to przyćmione przez inne, nieco sensacyjne i całkowicie nie pasujące do historii wydarzenie.

Z jednej strony było to fajne bo przynajmniej na samym początku została pokazana determinacja, chęć sięgania po marzenia i odwaga młodej dziewczyny, która rusza w nieznane. Jednak to początkowe dobre wrażenie szybko się ulatnia, a fabuła staje się chaotyczna, płytka, niby dzieje się dużo, ale było to takie niedopracowane, takie wręcz nijakie. Podobnie sprawy się mają z bohaterami, w sumie niewiele się o niech dowiadujemy, byli niewyraźni, a niektórzy wręcz toksyczni. W pewnym momencie przestałam nadążać za tym jakie relacje panują pomiędzy nimi, mam wrażenie, że zrobił się tam istny bałagan.

Cała opowieść mocno chaotyczna, akcja wydawała mi się za szybka, pozbawiona konkretów, niedopracowana, mam wrażenie, że autorka wykorzystała wszystkie pomysły jakie jej przyszły do głowy. Ogólnie zamysł był dobry, ale zabrakło dopracowania, zabrakło konsekwencji w prowadzeniu głównego wątku, zabrakło emocji i polotu. To prosta i jak na moje oko nijaka historia, lektura jest krótka, szyta się ją szybko, bo w dosłownie parę godzin i to chyba jej największa zaleta. To książka, która szybko ulotni się z mojej pamięci....szkoda zmarnowanego potencjału, który mimo wszytko był.

Informacje dodatkowe o Liv:

Wydawnictwo: BookEnd