Okładka książki - Love Open

Love Open

"Love Open" to powieść, która przenosi nas na kort tenisowy, a tam rywalizacja i emocje sportowe splatają się z osobistymi rozterkami bohaterów. Historia skupia się na losach Alexandra Haywarda, niegdyś czołowego zawodnika ATP, oraz młodej, obiecującej tenisistki Amelii Gałczyńskiej. Zmagający się z trudnym powrotem do formy po kontuzji Alex postanawia spróbować swoich sił w mikście, co prowadzi go do nawiązania współpracy z Amelią, jego wieloletnią fanką.

Powieść ma swoje plusy i minusy. Jednym z plusów jest na pewno autentyczność w przedstawianiu realiów tenisowego świata. Autorka z dużą starannością opisuje turnieje, mecze i codzienne życie zawodników, pokazując, jak wymagającym sportem jest tenis. Fabuła osnuta wokół czterech turniejów Wielkiego Szlema tworzy naturalne ramy opowieści, podkreślając tempo i napięcie związane z rywalizacją. Wpleciony w książkę słowniczek tenisowy dodatkowo pomaga każdemu, kto może nie być zaznajomiony z terminologią tego sportu, czyli na przykład mnie. Postacie zostały wykreowane w realistyczny sposób. Alex to zawodnik na życiowym zakręcie. Po latach triumfów zmaga się z problemami zdrowotnymi i poczuciem, że jego czas na korcie może dobiegać końca. Jego relacja z Amelią jest dla niego szansą na odkrycie nowego sensu w grze. Amelia natomiast, chociaż jest młodą zawodniczką, staje przed poważnymi wyzwaniami. Presja wywierana przez jej matkę wpływa negatywnie na jej zdrowie psychiczne i emocjonalne. Toksyczna relacja między matką a córką jest przedstawiona w poruszający sposób, pokazując, jak destrukcyjny może być wpływ rodzica, który realizuje swoje ambicje kosztem dziecka. Zachowanie matki Amelii jest przedstawione w bardzo negatywnym świetle i wiem, że to celowy zabieg ukazujący toksyczność tej osoby, ale wydaje się ona trochę zbyt jednowymiarowa. Z drugiej strony jest ojciec Amelii, który pełni rolę kochającego i wspierającego rodzica, co tworzy kontrast i podkreśla złożoność rodzinnej sytuacji dziewczyny, która, jeśli mam być szczera, mnie do końca nie przekonuje.

Relacja między Alexem a Amelią rozwija się subtelnie i stopniowo, z naciskiem na wzajemne zaufanie i szacunek. Wątek romantyczny nie dominuje nad resztą fabuły. Jest przedstawiony jako naturalne następstwo ich współpracy i emocjonalnego wsparcia, jakie sobie nawzajem oferują. Amelia i Alex stają się dla siebie wzajemną inspiracją. Alex pomaga Amelii odnaleźć siłę do przeciwstawienia się matce, a Amelia daje Alexowi motywację do walki o swoje marzenia. Ciekawym elementem jest motyw różnicy wieku między bohaterami, który został przedstawiony w delikatny, unikający kontrowersji sposób. Powieść porusza też poważniejsze tematy, takie jak presja rodzicielska i nie tylko, zmagania z własnymi słabościami oraz poszukiwanie równowagi między życiem zawodowym a osobistym. Autorka posługuje się lekkim i wciągającym stylem. Opisy meczów, emocji towarzyszących rywalizacji oraz relacji między postaciami są ciekawe, ale te związane ze sportem dla osób mniej zaznajomionych z tenisem mogą chwilami wydawać się nużące, bo są dość szczegółowe (przy okazji brawa dla autorki za doskonały research!), natomiast opisy dotyczące emocji bohaterów czasami bywają zbyt powierzchowne, przez co trudno w pełni zaangażować się w ich przeżycia. Tempo książki, szczególnie w środkowej części, jest nierówne. Bardziej dynamiczne momenty przeplatają się z fragmentami, które niestety trochę się dłużą i potrafią znużyć.

"Love Open" to niebanalna opowieść o pasji, wytrwałości i miłości, która rozkwita w cieniu zawodowych wyzwań. Fabuła, chociaż momentami przewidywalna, jest satysfakcjonująca, pozwala odpocząć i oderwać się od rzeczywistości na kilka chwil. Spędziłam z nią przyjemne kilka godzin i polecam 💚

Informacje dodatkowe o Love Open:

Wydawnictwo: Illuminatio