"To bardzo szerokie spektrum z całą gamą różnych uczuć i doświadczeń. I naprawdę nie ma sposobu, aby powiedzieć, co czuje jedna konkret na osoba, nawet jeśli otwarcie określa się jako aseksualna."
"Loveless" czytałam po raz drugi i po raz drugi się w niej zakochałam. Jest to historia Georgii, która odkrywa swoją seksualność. Przygodę z nią zaczynamy od ostatniego roku liceum a kończymy na studiach, gdzie wchodzi do dorosłego i samodzielnego życia. Razem z dziewczyną stawiamy czoła problemom, niewyjaśnionym tematom czy nowym doświadczeniom.
Po pierwsze, wielkie brawa dla autorki za wykreowanie tak wspaniałej bohaterki. Jest to osoba, z którą wielu z nas może się identyfikować. Nie tylko pod względem orientacji, ale również tej codzienności, która niekiedy jest przytłaczająca. Oprócz narratorki, mamy całą gamę cudownych i barwnych postaci, które także mają swój głos. Śledzimy ich pierwsze miłości, rozterki czy kłótnie. Bez zmian moim faworytem jest Sunil, czyli tzw. uczelniany rodzic. Nie raz podnosił* na duchu Georgię, gdy ta miała wątpliwości i zawsze wiedział*, co powiedzieć. Drugą taką osobą jest Rooney, która po re-readzie zdobyła (nie tylko) moje serce.
"Nawet nie wiedziałam, jak zacząć to właściwie tłumaczyć. Czułam, jakbym to sobie wymyśliła. Jak sen, którego do końca nie pamiętałam."
Jeśli miałabym porównać oryginalną i polską wersję, to w zasadzie nie ma zbyt wielkich różnic. Na pewno polska ma więcej stron, lekko zmienioną okładkę i jest zdecydowanie wygodniejsza do czytania. Jedyne, co mi nie pasowało, to tłumaczenie niektórych słów (gender, biseksualista), ale pamiętajmy, że każdy się uczy i może popełnić błąd.
"Loveless" wciąga, angażuje i zachwyca od pierwszej strony. Ja zostałam oczarowana tą historią ponownie. I nawet jeśli nie do końca utożsamiam się ze wszystkimi występującymi tu wartościami, to na zawsze pozostanie ona w moim sercu. Choćby dzięki tym epickim teatralnym czy bajkowym wstawkom (Shakespeare, Scooby-Doo).
Słowem zakończenia:
Georgia, jesteś wspaniała. Ty, jesteś wspaniał*.
Wydawnictwo: Jaguar
Data wydania: 2022-05-18
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Loveless
xbooklikex
Frances dobrze wie, kim jest i co chce w życiu osiągnąć. Rozpoczęcie dorosłego życia oraz nauka na wymarzonej uczelni to pierwszy krok do realizacji idealnego...
Książka specjalnie dla fanów bestsellerowej serii Heartstopper, pełna kolorowych ilustracji, które wyszły spod ręki Alice Oseman. Heartstopper Yearbook...