Ryzykuję sięgając po książki, których opis niekoniecznie mnie przekonuje. Jednak ciekawość i chęć podejmowania się nowych wyzwań góruje nad niepewnością. Jak było w przypadku "Lubieżności"? Właśnie tak, jak to opisałam w dwóch pierwszych zdaniach.
Rafał Górski stworzył bohatera, którego nie da się polubić. Natomiast w pewnych sytuacjach można się z nim utożsamić. Mieszkającego w Londynie Franka poznajemy w momencie wybuchu lockdownu. Wraca do Polski, gdzie nie może znaleźć pracy. Jednak los w końcu uśmiecha się do niego (lub z niego drwi) i znajduje pracę, która zmienia jego życie.
Główny bohater "Lubieżności" jest totalnie irytującym mężczyzną, którego poglądy dotyczące życia społecznego i politycznego są kontrowersyjne. Jego krytyka i niezadowolenie wylewa się dość gęsto na karty książki. Dzięki zachowaniu, które prezentuje, ma się poczucie, że jest totalnym hipokrytą. Tak go widzę.
Świat, który przedstawił autor jest zepsuty do szpiku kości. Ludzie piją, zażywają narkotyki, kombinują, kantują, by jak najwięcej dla siebie ugrać, by niewygodne sprawy nie wyszły na jaw. Nasz kraj został przedstawiony w dość przykry sposób, choć mam nadzieję, że zrozumiałam przekaz, jaki autor tu zawarł. Samotność pcha człowieka w niekoniecznie przyjazne objęcia. Postać Franka i jego codzienność utwierdza czytelnika w przekonaniu, że nie chce żyć w sposób, w jaki egzystował główny bohater.
Jeśli chodzi o fabułę i styl, nie mam żadnych zastrzeżeń. Mimo niewielkiej objętości przekaz jest przedstawiony w sposób konkretny i skłania ku refleksjom. Górski stworzył bohatera wyrazistego, jednocześnie mocno ludzkiego o wielu słabościach i po przejściach. "Lubieżność" to kolejna perełka książek nietypowych, które miałam okazję przeczytać i mimo, że nie porwała mnie na tyle, by rzucać "ochy i achy" w jej stronę, to polecam czytelnikom, którzy tego typu literaturę czytują, lub tak jak ja, czasami eksperymentują gatunkowo.
Data wydania: 2023-05-17
Język oryginału: Polski
gdziejatamksiazk
Odpowiedź na kryzys demokracji liberalnej, objawiający się m.in. spadkiem frekwencji wyborczej, nasileniem populizmu, arogancją rządzących i niebezpiecznym...