Okładka książki - Lukrecja i przygoda życia

Lukrecja i przygoda życia

„Lukrecja i przygoda życia” Anny Goscinny to już dziewiąty tom przygód sympatycznej Lulu, jednak ja dopiero teraz miałam okazję ją poznać, z czego niezmiernie się cieszę!
Lukrecja to młoda dziewczynka, która właśnie rozpoczyna kolejny etap swojego życia, gdyż właśnie zaczęła naukę w gimnazjum. Dziewczynki rodzice rozeszli się, jednak ich stosunki są bardzo dobre. Jej mama układa sobie od nowa życie, a dziewczynka ma bardzo dobre kontakty z ojczymem. Lulu ma również młodszego brata, z którym również świetnie się dogaduje! I nie można zapomnieć o niezwykle sympatycznej babci Scarlet, która od razu skradła moją sympatię!
W szkole dziewczynka dostaje szansę wyjazdu do swojej korespondencyjnej przyjaciółki do Anglii, wraz z Panią od angielskiego. Lukrecja jest wniebowzięta tym przedsięwzięciem, możliwością spotkania się z przyjaciółką, zwiedzenia odległego kraju, zamieszkania (chociażby chwilowego u obcej rodziny), czym później również będzie mogła się odwdzięczyć, goszcząc ich u siebie! Niestety spełnienie jej marzeń staje pod znakiem zapytania, z powodu sprzeciwu mamy, która nie chce zgodzić się na wyjazd Lulu.
Niezwykle sympatyczna rodzina, którą bardzo polubiłam. Przeżywanie z nimi przygód to czysta przyjemność, dosłownie poczułam się, jakbym sama była Lukrecją i to mnie dotyczył wyjazd! Autorka bardzo umiejętnie napisała historia, tak aby zaciekawiła młodszych czytelników, ale i dorośli świetnie się przy niej bawili! Dodatkowo poruszone są tematy, które są bardzo ważne, jak chociażby życie w rodzinie, której rodzice nie są już razem. Całość została dodatkowo wykończona wspaniałymi ilustracjami Catel, które są piękne i przykuwają uwagę!
Wspaniała, przyjemna historia, którą czyta się cudowanie! Ja ze swojej strony bardzo polecam!

Informacje dodatkowe o Lukrecja i przygoda życia:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2025-01-15
Dodał/a opinię: Małgorzata Styczeń

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Dzieci od ok. 9 lat

Zobacz opinie o książce Lukrecja i przygoda życia

Kup książkę Lukrecja i przygoda życia

Lukrecja spełnia marzenia
Anne Goscinny0
Okładka ksiązki - Lukrecja spełnia marzenia

To się musi udać! Dorośli mogą nosić spodnie z dziurami i chodzić do kina, gdy jest już całkiem ciemno. Tylko ja nie! A przecież jestem całkiem duża,...

Tato
Anne Goscinny0
Okładka ksiązki - Tato

Anne Goscinny opowiada wzruszającą historię ojca, który jednocześnie jest i go nie ma – odszedł, ale żyje w świecie swoich postaci. Zatroszczył się...