Okładka książki - Lustrzana Kraina

Lustrzana Kraina

"Przestań bać się upadku. Inaczej nigdy nie zdobędziesz się na odwagę, by pofrunąć."

Cat i El dwie bliźniaczki jednojajowe, są swoim lustrzanym odbiciem. W dzieciństwie obiecały sobie, że nigdy się nie rozdzielą, zawsze będą trzymały się razem. Jednak na ich drodze pojawiły się koleiny bo Cat uciekała do Los Angeles a El wróciła do domu z dzieciństwa w Edynburgu. . Kiedy Cat dowiaduje się o śmierci swojej siostry wsiada do samolotu i wraca do miejsca, które opuściła dawno temu. El wypłynęła swoim jachtem "Odkupieniem" na morze i nie można jej znaleźć. Co się wydarzyło ? Czy El zaginęła, czy może już nie żyje? Co odkryje Cat kiedy wejdzie do swojego domu rodzinnego, który wywoła wspomnienia.

Lustrzana Kraina to genialna książka, dawno nie przeczytałam tak oryginalnej historii.

Dwie siostry bliźniaczki, które wychowywały się w domu wraz z dziadkiem, który kiedyś był rybakiem a po wypadkuna łodzi został w domu i matką, która uczyła ich w domu. Dzięki swojej matce, która wiecznie im coś czytała najpierw bajki, a później coraz mroczniejsze książki które miały nauczyć ich odwagi, dziewczynki stworzyły sobie własny świat. Pokoje nazwały przeróżnymi nazwami była Kawiarnia Klaunów, Wieża Księżniczek, Warsztat i Lustrzana Kraina. Ich wyobraźnia była tak wielka że w ich dziecięcym świecie była Wiedźma , Mysz, Bell, Wróżka Zębuszka i Czarnobrody. Ten wyimaginowany świat był ich bezpieczną przestrzenią w której się ukrywały. Każda postać miała prawdziwą twarz i to jest w tym genialne. Ukazanie dziecięcego świata w którym panuje dużo mroku przez postacie, które w realnym świecie miały prawdziwe twarze. Te dwa światy się przeplatały Matka wpajała im że każdy mężczyzna to pirat i zło. Aż pewnego razu w Lustrzanie Krainie pojawia się Ross chłopak, który zamieszkał za płotem, jest ich sekretem, przyjacielem dodatkowym towarzyszem wypraw w świat dziecięcej wyobraźni.
Drugi ciekawy aspekt to kiedy dorosła Cat musi wrócić do domu aby dowiedzieć się co stało się z jej siostrą. Nie wierzy w jej śmierć, twierdzi że jako bliźniaczka poczułaby kiedy coś stałoby się z jej siostra. W raz z powrotem dostaje dziwne emaile które są wskazówkami aby znaleźć kartki z pamiętnika jej zaginionej siostry. Zaginiona siostra nadal chce zmusić swoja siostrę do działania, przez zapisane strony chce aby Cat się nie bała i odkryła prawdziwe oblicze osoby o której zapomniała.

Lustrzana Kraina to nie jest łatwa lektura, postacie i nazwy pokoi najpierw wywołują chaos, Jednak im dalej to wszystko nabiera obrazu i czytelnik wraz z Cat odkrywa prawdę o ich dzieciństwie, poznaje powód ich rozstania, dowiaduje się co tak naprawdę działo się w życiu zaginionej siostry.

Lustrzana Kraina przeczołga czytelnika swoimi mocnymi, mrocznymi emocjami żal, gniew, strach, nienawiść, z szokuje wydarzeniami w życiu dwóch bliźniaczek, zaskoczy doskonale uknutym planem przez autorkę. Polecam.

Informacje dodatkowe o Lustrzana Kraina:

Wydawnictwo: Zysk i S-ka