Okładka książki - Mądra mysz. Zuzia dba o środowisko

Mądra mysz. Zuzia dba o środowisko

🎀🎀🎀 Recenzja 🎀🎀🎀

Schneider Liane " Zuzia dba o środowisko "

Seria: Mądra mysz

Wydawnictwo: Media rodzina

@mediarodzina.wydawnictwo

@mustread.wydawnictwo

🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀🎀

Ta część przygód Zuzi w bardzo naturalny i przystępny sposób pokazuje dzieciom, że troska o planetę zaczyna się od małych, codziennych decyzji.

Zuzia zauważa coś, co niestety znamy aż za dobrze, śmieci są dosłownie wszędzie. Jej złość i zdziwienie są bardzo autentyczne i łatwe do zrozumienia dla najmłodszych. I właśnie od tych emocji zaczyna się cała seria dobrych pomysłów. Zamiast narzekać, Zuzia i jej przyjaciele przechodzą do działania: organizują wymianę zabawek, angażują się w inicjatywy związane z ochroną przyrody i uczą się, że dbanie o środowisko można robić wspólnie i z zaangażowaniem.

Ogromnym plusem tej książki jest to, że niczego nie narzuca i nie moralizuje. Wiedza i wartości pojawiają się tu „przy okazji” historii, która jest bardzo bliska dziecięcej codzienności. Dzięki temu mali czytelnicy sami dochodzą do wniosku, że sprzątanie po sobie, ograniczanie odpadów i troska o naturę mają sens.

🐾 Co znajdziemy w książce:

🪄 dziecięcą złość na widok zaśmieconego otoczenia

🪄 pomysły na ograniczanie ilości odpadów w codziennym życiu

🪄 dzień wymiany zabawek zamiast kupowania nowych rzeczy

🪄 udział w miejskim Tygodniu Ochrony Przyrody

🪄 współpracę dzieci, rodziców i przedszkola

🪄 naukę przez działanie, bez pouczania

🪄 ratowanie kaczątka w parku i wątek troski o zwierzęta

🪄 proste ekologiczne nawyki bliskie dzieciom

🪄 pokazanie, że nawet najmłodsi mają realny wpływ na swoje otoczenie

Bardzo podoba mi się również motyw współpracy dzieci, dorośli i przedszkole działają razem. To daje poczucie sprawczości i pokazuje, że wspólnymi siłami można naprawdę dużo zmienić.

Autorka pisze ciepłym, prostym i zrozumiałym językiem, idealnie dopasowanym do wieku przedszkolaków. Styl jest lekki, naturalny i pozbawiony moralizatorskiego tonu dzieci uczą się tutaj poprzez obserwację bohaterów i ich działania.

Emocje są prawdziwe i czytelne: od złości i smutku po radość i satysfakcję ze wspólnego działania. Zuzia to wrażliwa, empatyczna dziewczynka, która nie przechodzi obojętnie obok problemów, a jej postawa może być świetnym wzorem dla najmłodszych.

To bardzo wartościowa, mądra i przyjemna książeczka, po której aż ma się ochotę zrobić coś razem z dzieckiem, choćby małe porządki w okolicy czy przegląd zabawek w pokoju. Idealny punkt wyjścia do rozmów o ekologii w prosty i zrozumiały sposób.

Informacje dodatkowe o Mądra mysz. Zuzia dba o środowisko:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2026-03-25
Tytuł oryginału: Conni kümmert sich um die Umwelt
Dodał/a opinię: Magdalena Grzejszczyk

Tagi: Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Publikacje popularne dla dzieci i młodzieży Książeczki obrazkowe dla dzieci Dzieci od ok. 3 lat

Zobacz opinie o książce Mądra mysz. Zuzia dba o środowisko

Kup książkę Mądra mysz. Zuzia dba o środowisko

Zuzia jedzie na wieś
Liane Schneider0
Okładka ksiązki - Zuzia jedzie na wieś

Zuzia spędza wakacje na wsi. Mieszkają tam kury i króliki, krowy i świnie, a przede wszystkim jej nowa koleżanka, Agnieszka. Agnieszka pokazuje Zuzi zagrodę...

Zuzia i jej kotek
Liane Schneider0
Okładka ksiązki - Zuzia i jej kotek

Zuzia rysuje kota. Zuzia uwielbia koty. Na ulicy gwałtownie hamuje samochód. To tata, który omal nie potrącił małego kociaka. Zuzia nie wie, że już wkrótce...