Pokochałam twórczość Ferenca Mate. Po prostu. I pojąć nie mogę, jakim cudem świat nie oszalał na punkcie tych lekkich, zabawnych i jakże mądrych książek. Niepozornych, a dających takie pokrzepienie, taką radość i ciepło.
"Mądrość Toskanii" to opowieść o ludziach, dla których nie istnieje słowo niemożliwe, a dobro, życzliwość i bezustanne pragnienie niesienia pomocy są naturalne jak oddech. To obraz świata niezmiennego od wieków, kultywującego te najważniejsze podstawowe, wartości: miłość i nierozerwalne więzy rodzinne oraz sąsiedzkie, samowystarczalność, niekwestionowaną pracowitość, zasadniczość i istnienie zgodne z rytmem natury. Istnienie pierwotne. Dobre. Piękne.
Ferenc Mate nie tylko opisuje Toskanię - kraj spokoju, pracy, ludzkiej życzliwości i nierozerwalnych więzi przyjaźni - ale także doskonale trafnie i przedziwnie mądrze definiuje choroby, jakie atakują zachodnie społeczeństwa. Społeczeństwa ogłupiałe od konsumpcjonizmu, nieprzytomne z pośpiechu, podporządkowane zdobywaniu i gromadzeniu.
Zestawia to z obrazem Toskanii i portretami swoich sąsiadów, będących jednocześnie najbliższymi mu ludźmi, przyjaciółmi, na których zawsze może liczyć i których los bardzo leży mu na sercu.
Jego książka z jednej strony niebywale krzepi i przywraca wiarę w ludzi, z drugiej - budzi ogromną tęsknotę. I może dlatego - prowokuje do zmian.
"Mądrość Toskanii" uczy cieszenia się każdą chwilą, czerpania z codzienności tego, co w niej najwartościowsze. Ponadto kusi niesamowitymi przepisami kulinarnymi i nakłania do zmian także w kwestii dbania o własne zdrowie.
Informacje dodatkowe o Mądrość Toskanii:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka