Lekka, zwariowana przygoda Katalonki, która idealnie sprawdzi się, kiedy potrzebujecie się zrelaksować.
"Majtki na słońcu" to historia Rity, która nie zdaje studiów przez niezaliczony angielski. Kiedy wszyscy ruszają do przodu, ona stoi w miejscu, wciąż nie mając pomysłu na siebie, nie wiedząc, co chce w życiu robić. Kiedy przyjaciółka proponuje jej, by Rita za nią wyjechała do Ameryki, by nauczyć się języka, za namową babuni, z którą łączy ją silna więź, postanawia zaryzykować. Zabawnie robi się, kiedy będąc na miejscu, Rita dowiaduje się, że wyjazd jest na rok, a nie ma dwa miesiące i nie jest to kurs językowy, w ścisłym tego słowa znaczeniu, a najbliższy rok ma spędzić jako opiekunka dzieci w Atlancie. Do tego trafia się jej wyjątkowa rodzina przeambitnych rodziców i dzieci, przez co ma się wrażenie, że ta przygoda jest jeszcze bardziej odjechana niż brzmi na samym początku.
Powiem Wam, że naprawde dobrze się bawiłam czytając tą książkę. W wielu aspektach utożsamiałam się z główną bohaterką i totalnie rozumiałam jej problemy, nie tylko jeżeli chodzi o samo posługiwanie się językiem angielskim. Styl w jakim napisana jest powieść uwiódł mnie swoją naturalnością i humorem. Zaskakującą była też refleksja, jak wiele zmian nastąpiło od 2007 roku, czyli czasu, w którym rozgrywa się akcja książki, jak bardzo rozwój technologii ułatwia wiele rzeczy i jak wydają się one naturalne.
"Majtki na słońcu" to książka, która nie tylko bawi, ale też pozostawia miejsce na wiele refleksji odnośnie poszukiwania siebie, walki o swoje marzenia, o swoim rozwoju. Wzbudzająca odwagę by rzucić się w nieznane pomimo strachu, dając sobie szansę na zmianę, na wygraną. A przy okazji ciepła, otulająca relacjami rodzinnymi i niesamowitymi przyjaźniami, więzią i solidarnością.
Naprawdę polecam. Rozgrzewająca, pozytywna, dzięki której z pewnością nabierzecie radosnej energii do działania pomimo swojej nieidealności, która nie przeszkadza w realizacji marzeń. Jest to powieść, z której bije młodość i beztroska, a zarazem wiele życiowych lekcji.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2025-03-26
Tytuł oryginału: Les calces al sol
naksiazkach