✨️Kto i za co pokocha?
Oczywiście każdy, kto lubi sięgać po niespieszną, komfortową i otulającą literaturę azjatycką. Uwielbiam to, że w całej tej jej hermetyczności jest tak dużo miejsca na emocje i refleksje. Pokocha też każdy, kto zachwyca się urokiem i zapachem kwiatów, kto docenia ich obecność i piękno.
✨️Czy ja pokochałam?
Zauroczyłam się. Motyw języka kwiatów, ich istoty, symboliki mnie urzekły. Zresztą tak, jak każda z historii zawarta w tej książce. To opowieści emocjonalne, poruszające i mające w sobie dużo takiej autentyczności zaczerpniętej z codzienności zwykłych ludzi. Można w nich odnaleźć cząstkę siebie, a takie książki mocniej zapadają w pamięć. W końcu nie bez powodu literatura azjatycka to w dużej mierze healing books. Takie historie są małym, ale ważnym plasterkiem na chore dusze czy smutki.
✨️Czy polecam?
Polecam, bo w tej niewielkiej kwiaciarni w Tokio czas płynie inaczej. Tu każdy bukiet kwiatów opowiada inną historię i jest lekarstwem na poranione serca. To napisana lekkim, ale pełnym symboliki językiem powieść, która zaraża spokojem. Każdy rozdział pachnie innym kwiatem, za to otula z taką samą siłą i czułością.
✨️O czym jest?
Kikuko ma dość swojej pracy w korporacji. Złamanie wszystkich możliwych zasad przez pracodawców skłania ja do złożenia wypowiedzenia. Zrządzeniem losu w najgorszym momencie życia poznaje Maritę, tajemniczą właścicielką Kwiaciarni Kawarazaki. Kobieta proponuje Kikuko pracę. Dołączenie dziewczyny do zespołu florystów rozpoczyna erę powstawania niezwykłych bukietów, złożonych nie tylko z kwiatów, ale przede wszystkim poruszających historii klientów kwiaciarni.
Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2026-05-06