Okładka książki - Małe wielkie skandale

Małe wielkie skandale

"Kiedy ponad rok temu przyjęłam propozycję Lillian, zrobiłam to, bo chciałam odnaleźć ojca, ale w głębi duszy szukałam rodziny. Szukałam swoich ludzi, miejsca, do którego mogłabym przynależeć. Nie wyobrażałam sobie, że znajdę je wśród debiutantek"

Sawyer odkryła prawdę. Dowiedziała się kto jest jej ojcem. Teraz? Jest rozdarta. Co zrobić? Powiedzieć wszystkim? Jeśli ta wiedza ujrzy światło dzienne to wszystko gwałtownie się zmieni. Cóż, ale jak okazuje się jeszcze wiele tajemnic wyjdzie na jaw i to bardzo, bardzo zaskakujących.

Czekałam. Czekałam na kontynuację dalszych losów Sawyer i jej przyjaciółek. Po tym jak pierwsza część mnie zachwyciła to naprawdę miałam bardzo duże oczekiwania odnośnie tej części. Sawyer wkroczyła do całkiem nowego świata. Świata, który zaczął jej się podobać. Bo właśnie tam znalazła prawdziwe przyjaciółki. Po raz pierwszy znalazła kogoś, na kogo może liczyć. A wszystko zaczęło się od chęci znalezienia ojca... a bohaterka znalazła kogoś lepszego. Książka również w tej części pokazuje, jak ta przyjaźń jest wspaniała. Każda jest inna, każda ma inne cechy, ale wspólnie tworzą doskonałą ekipę. W tej części przede wszystkim dominuje Lily, bo trzeba przyznać, że autorka zdecydowania jej nie oszczędzała. Dużą uwagę także zwróciła Sade-Grace, bo jednak tutaj jeszcze bardziej było widać, jak bardzo jest to urocza, ale zdecydowanie głupiutka bohaterka. Wzbudza sympatię, to fakt, ale raczej to typ bohaterki, który wydaje mi się, że nie poradzi sobie w świecie.

Skandale, skandale... Kto ich nie lubi? W tej książce zdecydowanie ich nie brakuje.

1. O ile pierwsza część dylogii była zabawniejsza, było więcej śmiesznych momentów to tutaj znacznie więcej się dzieje. Poszukiwanie przez dziewczyn pewnej osoby, która jak okazuje się jest bardzo blisko nich. Stowarzyszenie białych rękawiczek, do których dziewczyny mają szansę należeć jeśli zdają testy. Jak sobie z tym poradzą? Jakby tego było mało to pojawia się trup, a raczej jego pozostałości. Kto jest ofiarą? Tajemnica goni tajemnice. Och, ale się tutaj dzieje. Więcej intryg, więcej sekretów i przede wszystkim więcej zwrotów akcji. Zdecydowanie nie da się tu nudzić. Na każdej stronie coś się dzieje.

Książka przybiera taką samą formę jak jej poprzedniczka. Rozdziały obejmujące teraźniejszość i przyszłość, czyli jak zawsze, kiedy dziewczyny wpadają w kłopoty. Bonusem były rozdziały, które z kolei przedstawiały perspektywę innych bohaterów wiele lat wcześniej. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że im dalej tym stopniowo kropeczki zaczęły się wszystkie łączyć. A przynajmniej tak się wydawało. To byłoby za łatwe, prawda? Autorka zawsze zaskakuje i finał historii również taki był. Nigdy bym nie wpadła na taki wynik tych wszystkich tajemnic. Wow, to było coś.

"W końcu jeśli nie masz żadnych oczekiwań wobec ludzi, nikt cię nie może zawieźć"

Wraz z rozwojem historii widać jak Lily i Sawyer się zmieniają. Jedna, która chce być idealna, jak matka, naśladować ją i druga, która wręcz robi wszystko, żeby być całkiem inna. I w końcu, w końcu nadchodzi ten moment, że każda z nich decyduje się iść swoją drogą i to było w tym wszystkim najlepsze. Obie bardzo się zmieniają. Lily przestaje być tą idealną a Sawyer przestaje uciekać, czyli robić to co zawsze najlepiej wychodziło. Przestaje bać się tego, że osoby które wiele dla niej znaczą zostaw ją, opuszczą. Miało to istotne znaczenie dla wątku romantycznego. Bo jednak dorastając w otoczeniu matki, która co chwilę zmienia partnera może zniechęcić do znalezienia prawdziwej miłości, prawda? No nie da się ukryć, że bohaterka się boi, ale czy coś z tego wyjdzie?

To dylogia, którą trzeba koniecznie poznać. Nie oderwiecie się od niej, gwarantuje to. Bardzo polecam. Miłego!

Informacje dodatkowe o Małe wielkie skandale:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2025-09-10
Tytuł oryginału: Deadly Little Scandals
Dodał/a opinię: ilovebook26

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 15 years

Zobacz opinie o książce Małe wielkie skandale

Kup książkę Małe wielkie skandale

The Interitance Games
Jennifer Lynn Barnes0
Okładka ksiązki - The Interitance Games

Fortuna w spadku. Spadkobierczyni znikąd. Czterej rywale. Pierwszy tom bestsellerowej trylogii pełnej twistów, sekretów i niebezpieczeństw. Avery Grambs...

The Naturals. Tom III. Piramida strachu
Jennifer Lynn Barnes0
Okładka ksiązki - The Naturals. Tom III. Piramida strachu

Trzeci tom bestsellerowej serii ,,The Naturals" - idealny dla tych, którzy kochają zagadki i seriale kryminalne Kiedy morderca podbija stawkę, na szali...