4.25 „Malice” to retelling Śpiącej Królewny. W dzieciństwie bardzo uwielbiałam tę baśń, więc cieszę się, że powstało „odnowienie jej” i zachowane zostały przy tym jej podstawowe elementy typu kołowrotek, motyw zaklęcia itp.
Główna bohaterka - Alyce nie jest postacią dobrą. Jest pełna okrucieństwa, lecz nie była taka od zawsze. Uczyniło ją taką społeczeństwo, które wmawiało jej, że jest bezwartościowa. Podoba mi się, że książka poruszyła temat wpływu społeczeństwa na psychikę ludzką.
Inni bohaterowie byli bardzo przekonujący. Wielu z nim obdarzyłam sympatią, ale wraz z Alyce się na nich zawiodłyśmy.
Co do wątku wlw - omg i love this!!! Był to zdecydowanie slow burn, ale zrobiony
ze smakiem. Kocham momenty zbliżeń kobiet i wyczekuję ich więcej😋
Ostatnie strony złamały mi serducho…i co mogę powiedzieć więcej? Czekam na drugi tom, a wam polecam sięgnąć po tę fantastykę (zawierającą wątek miłosny, także czego chcieć więcej). Dodatkowo jest idealna na trwający pride month!❤️
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2022-06-15
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Malice
niedoczytane
Siła miłości czy siła klątwy? Królestwo Briaru leży w gruzach. Nieliczni ocaleli ludzie kryją się przed ,,bestią," a ostatnia księżniczka, potomkini...