Klaudia Muniak jest jedną z moich ulubionych polskich autorek. To właśnie dzięki historiom, jakie tworzy, polubiłam się z thrillerami medycznymi i na każdą kolejną książkę czekam z ogromną niecierpliwością.
„Manipulacja” to najnowszy thriller spod pióra Klaudii, w którym porusza niewątpliwie jeden z najtrudniejszym tematów, mianowicie niedonoszenie ciąży i poronienie. To właśnie z tym problemem zmaga się główna bohaterka.
Anna ma trzydzieści trzy lata, pracę, którą uwielbia i wspaniałego męża. Do pełni szczęścia brakuje jej tylko dziecka. Po kolejnym poronieniu kobieta postanawia poszukać pomocy u psychoterapeutki Irminy. Rozpoczyna u niej leczenie, mając nadzieję, że metody, jakie stosuje Irmina w końcu przyniosą rezultaty.
W tym samym czasie zaczyna dostawać niepokojące wiadomości, których nadawca twierdzi, że ma informacje, dzięki którym Anna inaczej spojrzy na swoje dotychczasowe życie.
„Manipulacja” to thriller psychologiczny z prawdziwego zdarzenia. Po raz kolejny dałam się wciągnąć w historię stworzoną przez Klaudię. Fabuła wciąga czytelnika na kilka godzin, sprawiając, że nie możemy oderwać się od lektury nawet na moment. Klaudia, nie tylko umiejętnie nami manipuluje, ale również wodzi nas za nos, tak, że w pewnym momencie już sami nie wiemy, co jest prawdą, a co nie. Z każdą kolejną przeczytaną stroną coraz bardziej zapuszczamy się w najgłębsze zakamarki ludzkiej psychiki, dążymy do poznania prawdy, która niewątpliwie okazuje się być wielkim zaskoczeniem.
Historia Anny ukazuje nam, jak w chwili największego bólu i traumatycznych przeżyć, jesteśmy ufni i podatni na zmanipulowanie przez osobę, która wydawać, by się mogło jest z nami po to, by nam pomóc.
Klaudia ma lekki styl, dzięki temu jej książki czyta się błyskawicznie, a krótkie rozdziały sprawiają, że każda kolejna przeczytana strona coraz bardziej przybliża nas do zakończenia.
„Manipulacja” to z pewnością trudna historia, pełna bólu i cierpienia, to historia ludzi, którzy ze swoim życiu podjęli złe decyzje, często nie z własnej woli. Pewne jest też to, że jest to jeden z lepszych thrillerów psychologicznych, jakie do tej pory czytałam. Polecam.
Wydawnictwo: Illuminatio
Data wydania: 2022-09-28
Ilona Wolińska
Znasz to uczucie, gdy praca jest twoją pasją i poświęcasz jej całą siebie? Gdy przedkładasz nad nią wszystko inne, tracąc z oczu szansę na pełnię szczęścia...
Znasz to uczucie bezgranicznej radości i ekscytacji, kiedy nagle wśród tłumu nieznajomych dostrzegasz kogoś, na kogo czekałaś całe życie? Kiedy wystarczy...