Ava Bonnet ma zaledwie trzynaście lat, a już obsesyjnie interesuje się rozkładem zwierzęcych zwłok i przeprowadza własne badania. Droga przy której nie daleko mieszka dostarcza jej wiele materiałów, które zaciąga do swojej kryjówki, dogłębniej je analizując i opisując. To już brzmi dosyć obrzydliwie, a będzie jeszcze bardziej wstrząsająco. Osoby bardzo wrażliwe proszone są o niesięganie o tę książkę, chyba że jednak lubicie raz na jakiś czas przeczytać coś mocnego, to ta historia bardzo się poleca.
Ave podczas swoich nocnych wypraw odnajduje ciało swojego kolegi Mickey'a. Udając dorosłą osobę, powiadamia policję, a wszystko po to, bo nie chcę, aby jej sekret martwych zwierząt wyszedł na jaw. Po jakimś czasie giną kolejne dzieci, ich ciała są rozszarpane, wyglądają na ofiary pogryzione przez jakieś wielkie zwierzę. Dziewczyna wpada w sam środek śledztwa, a dzięki swojej inteligencji naprowadza śledczych na dosyć ważny trop.
Historia podzielona jest na pięć części, nie wiem sama, jakie ma to znaczenie w tej historii. Jednakże książka sama w sobie oraz pomysł na fabułę jest rewelacyjny. Wątek dziecka wychowującego się wśród psów, oddanie go do adopcji, późniejszy wypadek, to wszystko powoduje, że sfera psychiczna tego dziecka była mocno zaburzona. Wszystkie te elementy doprowadziły do pogubienia się w swojej osobowości i stał się tym, kim się stał. W pewnym momencie czytania miał wręcz ciarki na ciele, wyobrażając sobie taką osobę, że mogłaby istnieć naprawdę. Nie mogę za wiele zdradzić, ale jeśli chociaż trochę jesteście zaintrygowani, to zapraszam do lektury.
Książka sama w sobie jest naprawdę świetna, ale trochę rozczarowałam się przy zakończeniu. Musiałam mocno się skupić na nim, bo wydawało mi się, że może przeoczyłam jakiś najważniejszy moment tej historii, bo to wręcz nie możliwe, aby tak dobra powieść zakończyła się w taki groteskowy sposób. Czekałam na wielki wybuch, który zmiecie mnie z fotela, ale się nie doczekałam. Jednym słowem to i tak bardzo Wam ją polecam, bo książka jest wciągająca.
Wydawnictwo: Filia
Data wydania: 2025-04-02