Przedstawienie musi trwać. Nawet gdy trup się ściele, solistka nie potrafi śpiewać, a po operze grasuje upiór. Agnes Nitt wyrusza na podbój Ankh Morpork, żeby tylko wyrwać się z Lancre, a Babcia Weatherwax i Niania Ogg podążają za nią w przekonaniu, że muszą kimś zastąpić Magrat, skupioną na byciu królową, oraz odebrać tantiemy nagromadzone u wydawcy nietypowej książki z przepisami. Podróż dyliżansem w towarzystwie Greebo będzie niezapomnianym przeżyciem dla woźnicy i współpasażerów. A na miejscu wszystko okaże się inne niż być miało, czyli w dyskowej normie.
Kolejna doskonała powieść Pratchetta przybliża nam środowisko operowe, oczywiście w krzywym, przerysowanym zwierciadle. Szczególnie smakowite są nawiązania kulturowe, głównie do ,,Upiora w operze", którego chce się od razu przeczytać albo chociaż obejrzeć. Niezapomniane są kreacje bohaterów, nie tylko Babci i Niani, ale i tych, wydawałoby się, mniej znaczących, które okazują się tak istotne, że bez nich nie byłoby nic: Agnes, zwanej Perditą, uczłowieczonego Greebo, tajemniczego Waltera... I tradycyjnie już, nikt nie może oprzeć się planom zdecydowanych i nieomylnych wiedźm, wkrótce więc można będzie wznieść znany w Lancre okrzyk: ,,Rychłoż się zejdziem znów?"; bo ,,trzy to naturalna liczba dla czarownic".
Informacje dodatkowe o Maskarada:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka