"Mężczyzna, którego nie chciała pokochać" zdecydowanie nie jest jedną z moich ulubionych książek, jednak niewątpliwie zasługuje na uwagę. Dużym zaskoczeniem było dla mnie zakończenie, przez prawie całą książkę byłam przekonana że Sofia mimo wszystko zdecyduje się zacząć nowe życie z Tancredim, a sam wątek jej przyjaźni z Olgą wydawał mi się mało istotny. Spodziewałam się, że autor może mnie zaskoczyć i uratować małżeństwo Sofi z Andreą, ale na pewno nie przewidziałam wyjazdu głównej bohaterki do Rosji.
Sama książka była ciekawa, lecz nie nazwała bym jej porywająca. Nie jest to jedna z tych pozycji, które czytasz przez jeden dzień z zapartym tchem, nie mogąc doczekać się dalszych wydarzeń. Mimo wszystko wart sięgnąć po ten utwór. Dobrze napisany, przeciętny, ale z całą pewnością znajdziemy gorsze pozycje. :)
Powiedzmy, że książka miała "swoje momenty" czasem tak dziwne i nieadekwatne do sytuacji, że nie wiedziałam, czy śmiać się czy płakać. W pewnym momencie zaczyna się nowy rozdział, w którym główny bohater leci ekskluzywnym, prywatnym helikopterem tylko po to, aby zabić malutkiego jelonka... hmmmm chyba w tym momencie zgubiłam sens ?? Nie wspominając już o sytuacji, że za cały wypadek Andrei jest odpowiedzialna pizza .... Brak czy właśnie obecność sera na pizzy powoduje kłótnię między kochającym się małżeństwem. Mnie osobiście lekko przeraziło, że bohaterka czuła się jak pizza, która po wypadku leżała brudna. Coś za dużo tego jedzenia jak na mój typ :P
Ale cóż może właśnie taki "dziwne" momenty nadają uroku tej książce :)
Informacje dodatkowe o Mężczyzna, którego nie chciała pokochać:
Wydawnictwo: Muza
Data wydania: 2012 (data przybliżona)
9788377582619
Tytuł oryginału: L'uomo che non voleva amare
Język oryginału: hiszpański
Tłumaczenie: Karolina Stańczyk